Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Odstrel divjih prašičev na nelovnih površinah

Divjiprasic Njiva

Divjad, še zlasti divji prašiči, se v zadnjem času pogosto pojavljajo v okolici hiš in stanovanjskih naselij na obrobju Nove Gorice. Naseljena območja namreč spadajo pod nelovne površine, torej tam lovci odstrela ne smejo izvajati, zato je novogoriška mestna občina morala dopolniti odlok o porabi koncesijske dajatve za trajnostno gospodarjenje z divjadjo na svojem območju.

Lovska družina Gorica pokriva ta najbolj gosto naseljena območja mestne občine. In največ divjadi se ne pojavlja v Panovcu, to so lovne površine, ampak v naseljih. Največji problem je v obmestnih območjih, kot so ti zaselki proti Damberju, Kurja vas, tam je največ tega. Ta del pač spada pod lovsko družino Gorica,“

pojasnjuje Zdenka Komapre, višja svetovalka za gospodarski razvoj na novogoriški mestni občini in dodaja, da s podeželja te problematike ne zaznavajo, težave se pojavljajo v primestnih naseljih.

Da bi rešili ta problem, smo pred nekaj leti skupaj z ministrstvom za kmetijstvo sedli za mizo, prisotni so bili še predstavniki vseh inštitucij, ki tako ali drugače pri tej zadevi sodelujejo, in na koncu sprejeli sklep, da bomo ustanovili intervencijsko skupino, ki bo pokrivala predvsem ta gosto naseljena območja.“

V primeru Mestne občine Nova Gorica je to Lovska družina Gorica. V ta namen je ministrstvo tej lovski družini tudi zmanjšalo plačilo koncesnine državi. Del koncesnine, ki jo lovska družina plačuje občini, pa je le-ta namenila za izvajanje odstrela na nelovnih površinah in tako zagotovila manjše pritiske divjadi v naseljih in na ograjenih kmetijskih površinah ter s tem večjo varnost občanov in manjšo škodo na kmetijskih površinah. Zato so na občini spremenili odlok, ki so ga na zadnji seji mestnega sveta potrdili svetniki, in s tem pridobili pravno podlago, da to lahko izvedejo.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down