Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Odslej boljša oskrba s pitno vodo, učinkovitejša požarna varnost in čistejše okolje

Rence Vodovod Dela

V Občini Renče – Vogrsko se je zaključil projekt rekonstrukcije in novogradnje vodovodnega sistema. Z njim so izboljšali in posodobili obstoječ vodovodni sistem, ki je bil na nekaterih odcepih star več kot sto let, zagotovil pa bo tudi boljšo oskrbo s pitno vodo. Ta bo odslej do uporabnikov v večji meri prihajala iz vodovodnega sistema Mrzlek in manj iz Hublja. Vzporedno z obnovo vodovoda je potekala še gradnja kanalizacijskega omrežja.

To pomeni boljšo oskrbo s pitno vodo, predvsem neprekinjeno oskrbo v času vremenskih sprememb, ki jih doživljamo, tudi ob večjih sušah. Boljšo oskrbo z vodo, ki bo tudi v pomoč za gašenje, v upanju, da vse novo hidrantno omrežje, ki sedaj tik pod Kras speljano z novimi hidranti bo služilo bolj vaji kot pa kakšnemu gašenju, obnova vseh priključkov ob tej trasi, saj je bila na 4,6 kilometrov dolžine obnovljena trasa.“

Našteva Tarik Žigon, župan Občine Renče - Vogrsko.

Projekt, ki je v celoti vreden 4,3 milijone evrov, obsega rekonstrukcijo in novogradnjo vodovoda, za kar je občina prejela 1,5 milijona kohezijskih sredstev iz naslova dogovora za razvoj regije, poleg tega pa v skupni znesek sodi še omenjena ureditev kanalizacijskega omrežja, pri čemer so bili lani uspešni na razpisu za sredstva iz naslova okrevanje in odpornost, in pa ureditev javne razsvetljave in meteorne kanalizacije.

Kljub obsežni gradnji, v okviru katere se je izboljšava izvedla na petih vodovodnih odsekih v skupni dolžini 4.600 metrov, vodooskrba prebivalcev teh območij v letu dni, kolikor je trajala gradnja, ni bila nikoli motena, poudarjajo na podjetju Kolektor CPG. V teh dneh se še zaključuje urejanje površin.

Vodovod je že v funkciji, fekalni vod, ki bo priključen na Centralno čistilno napravo v Vrtojbi, pa še ne, pojasnjuje župan Žigon:

Fekalni vod bo prišel v funkcijo, ko bo vzpostavljen še ta primarni tlačni vod v Biljah, za katereg ase je naša občina zavzela, da ga bo zgradila. Sedaj smo v postopku, da bomo pridobivali gradbena dovoljenja. Naslednje leto, načeloma ob polletju, pričakujemo, da bomo pripravili vso potrebno dokumentacijo in da bomo šli že v razpis. V interes nam je, da bo šla ta kanalizacija, ki je bila sedaj zgrajena v naši občini, v funkcijo že v čim krajšem času.

Na občini pripravljajo tudi dokumentacijo za protipoplavno zaščito v Renčah, za 5-milijonski projekt sedaj pripravljajo postopke za vložitev gradbenega dovoljenja. Gradnja naj bi se začela v roku enega leta.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Ne vem, kaj naj z otrokovo jezo in agresijo – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down