Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Odplake iz Renč čez dve, tri leta v Vrtojbo

Vipava Rence Vogrsko

Obilen dež v preteklih dneh bi lahko v Renčah in okolici, kjer so ulice prekopane zaradi gradnje kanalizacijskega in vodovodnega omrežja, naredil dodatno škodo na peščenih površinah.

Ampak kot je povedal župan Tarik Žigon, so jo gradbišča odnesla dobro: “Voda odteka, kvečjemu tam, kjer so nasipi zaradi izgradnje vodovoda in kanalizacije in ni še asfaltirano, se zaradi dežja material dodatno poseda oziroma posledično utrjuje. Tako da bomo verjetno morali kje dodatno nasipe narediti, ampak bodo še dodatno utrjeni. Seveda, potem ko bo asfaltirano, bo pa bila na preizkušnji tudi nova meteorna kanalizacija.”

Prekopane prometnice bodo asfaltirali sočasno, kot pravi župan, potekajo predpriprave in vsa dela naj bi zaključili novembra. Primarni vodi so skoraj vsi narejeni, prav tako povezovalna cev do čistilne naprave v Biljah: “Nameravamo v naslednjih letih še zgraditi skupaj z občino Miren - Kostanjevca v Biljah od marketa do 'Križcjana' - manjka še en vod, da se bo potem ukinilo čistilno napravo v Biljah in bo vsa kanalizacija šla v centralno čistilno napravo Vrtojba.”

To naj bi vzelo vsaj dve leti, nato naj bi se občani začeli priključevati na omrežje: “Mi smo zdaj že dali priključne jaške na vse parcele, kjer se gradi. Ampak bodisi iz malih čistilnih naprav ali iz triprekatnih greznic bo ta voda zaenkrat odtekala v meteorno kanalizacijo. Ko bo zgrajen še ta del v Biljah, bodo ljudje ukinili male čistilne ali pa greznice tudi in bo šla v funkcijo fekalna (kanalizacija, op. a.).”

Čakal jih bo tudi strošek priklopa od hiš do jaškov na svojih parcelah, pri čemer župan poudarja, da so ob gradnji te razdalje kar se da minimizirali. Na koncu bo na omrežje priključenih četrtina do tretjina občanov, za ostale bodo puščeni nastavki: tako za nekatere zaselke Renč kot za Volčjo Drago in Vogrsko. Kjer omrežja nikdar ne bo, ker povsod ga ni smotrno graditi, pa bodo ljudje lahko dobili subvencije za
male čistilne naprave.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Maša Klavora in Mihael Uršič

Preberi več

Stoletni park ob vili Rafut s sodobnimi elementi - v ponedeljek med 11. in 12. uro

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down