Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Odobrena projekta za zmanjševanje svetlobnega onesnaževanja in za trajnostno mobilnost

Luci Svetlobno Onesnazevanje

Na RRA severne Primorske so se te dni v okviru Interreg Central Europe razveselili, kot poudarjajo, izjemnega uspeha: med 47 odobrenimi prijavami za financiranje iz programa Interreg Central Europe so uspeli kar z dvema projektoma.

Konkurenca je bila velika, zato so uspeha še toliko bolj veseli, poudarja Črtomir Špacapan, direktor RRA severne Primorske: „Prvi projekt je Star Light, ta projekt traja 32 mesecev, začeli naj bi ga letos junija, gre pa za cilj zmanjšati svetlobno onesnaževanje, to je sedaj naloga in moda v svetu, da bi skušali porabiti čim manj energije, posebno svetlobne, ker vemo, da je te svetlobe preveč.“

Projekt nastaja v sodelovanju s partnerji s Poljske, Madžarske, iz Nemčije in Avstrije. Vrednost znaša okrog 1,8 milijona evrov.

Drugi projekt, poimenovan Nut Shell, bo trajal 36 mesecev. Z izvajanjem naj bi začeli junija. Vodilni partner je italijanska zveza občin Valle del Savio, v njem pa sodeluje še 12 partnerjev iz centralne Evrope, med njimi tudi RRA severne Primorske. „Gre pa za projekt, ki naslavlja trajnostno mobilnost, povezavo ruralnih okolij z mestnim središčem, ker vemo, da so te povezave zelo slabe tudi pri nas in si želimo, da bi bile te povezave s podeželjem boljše, tudi v okviru elektrifikacije: nabavili bomo tudi nekaj električnih koles in poskušali najti čim boljše rešitve za ta primestni promet.“

Vrednost projekta znaša 2,3 milijone evrov. Špacapan še dodaja, da ima RRA v letošnjem letu še veliko želez v ognju, prijavili so se tudi na razpis Interreg Slovenija – Italija, rezultate pričakujejo spomladi. V kratkem pa začnejo tudi s pripravo projektov s področja razvoja podeželja, s tega naslova bo na razpolago okoli 2 milijona evrov.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kaj je pripomoglo k uspešni intervenciji tokratnega požara na Krasu? To sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Prihaja poletna edicija VIP voditeljev! Ta torek, med 11. in 12.!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down