Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Od prihajajoče turistične sezone si veliko obetajo na območju Krasa in Brkinov

Na območju Krasa in Brkinov se začenja nova turistična sezona. Obeti so dobri, ugotavljajo predstavniki destinacije in največjih turističnih ponudnikov. V lanskem decembru je na primer Škocjanske jame obiskalo več kot 3.000 obiskovalcev, kar se je zgodilo prvič v dolgoletni zgodovini obiskovanja jam.

Na Območni razvojni agenciji Krasa in Brkinov ugotavljajo, da so nočitve v porastu, lanska sezona se je že skoraj izenačila s predkoronskim letom 2019, pravi direktor Aleš Vodičar in dodaja:

„Medtem ko če primerjamo leto 2022 z 2021, smo zabeležili 46-odstotno rast pri nočitvah. Velik porast pa je pri prihodu turistov, gre za 60-odstotno rast. V letu 2022 smo statistično zabeležili 97.728 prihodov, prej jih je bilo pa 61.000, tako da gre za večji porast.“

Omenjena razvojna agencija pokriva območje občin Komen, Sežana, Divača in Hrpelje - Kozina, Divača, Sežana in Komen, med katerimi najboljše rezultate beležijo prav v slednji.

„Je pa pri prenočitvah res Komen zabeležil 40-odstotno rast, glede na leto 2019, medtem ko v ostalih treh občinah še nismo na letu 2019, tako da do te 'letnice' še manjka okoli 20 odstotkov.“

Spodbudno je, da so se v lanskem letu v Slovenijo začeli vračati tuji turisti, in to celo v večji meri kot povprečno v Evropi in svetu, prav tako je spodbudno, da se je povečal tudi obisk domačih gostov. Enako opažajo tudi v Lipici:

„V Lipico so se tradicionalno vrnili Nemci, Avstrijci, tudi delež Slovencev je bistveno večji kot pred covidom, veliko je vzhodnoevropejcev, najbolj pa pogrešamo Italijane, organiziranih skupin italijanskih gostov še ni. Mogoče tudi Daljni vzhod, ki pa se počasi vrača. Imamo pa zelo dobre obete za letošnji sezono,“

pojasnjuje Tatjana Vošinek Pucer, direktorica Holdinga Kobilarne Lipica. Na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport se po drugi strani zavedajo, da bo treba na področju turizma nasloviti nekatere strukturne izzive Eden od teh je pomanjkanje kadrov v gostinstvu in turizmu, ki je problem celotne Evrope. Drug od teh izzivov pa je infrastruktura, v katero bo treba usmeriti več vlaganj, če želimo privabiti in obdržati zahtevne in odgovorne goste. Ta izziv Ministrstvo naslavlja s finančnimi spodbudami, trenutno sta aktualna javna razpisa za sofinanciranje vlaganj v nastanitvene obrate in javno turistično infrastrukturo.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Končno do vode iz Mrzleka - to sredo - takoj po 11.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down