Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Od jeseni program z nižjim izobrazbenim standardom tudi v Sežani in Dutovljah

Untitled Design 2024 05 30t080714.504

Z novim šolskim letom bodo učenci z lažjimi motnjami v duševnem razvoju, ki so usmerjeni v prilagojeni program z nižjim izobrazbenim standardom, pouk lahko obiskovali tudi v Osnovni šoli Srečka Kosovela Sežana in v Osnovni šoli Dutovlje.

Spremembe odlokov o ustanovitvi osnovnih šol v Sežani in Dutovljah so občinski svetniki soglasno potrdili decembra, sklep ministra za vzgojo in izobraževanje dr. Darja Felde pa sta šoli prejeli približno 2 tedna nazaj.

To sta prva programa z nižjim izobrazbenim standardom po 23 letih, ki sta bila v Sloveniji oblikovana na rednih osnovnih šolah. Namreč, program obe šoli dodajata rednemu devetletnemu osnovnošolskemu izobraževanju in s tem odpirata vrata otrokom, ki jih zavod za šolstvo usmeri v posebne oblike izobraževanja.

Pobudnika sta bila ravnateljica OŠ Dutovlje Miranda Novak in ravnatelj OŠ Srečka Kosovela Alen Kofol, ki je za naš radio povedal: ''Problem je bil v tem, ker je bil Kras siva cona, kjer ni bilo programov za te otroke, iz tega vidika so se morali potem otroci voziti daleč.''

Namreč, trenutno se morajo učenci, ki so usmerjeni v prilagojeni program z nižjim izobrazbenim standardom, vsak dan voziti v šole v Postojni, Novi Gorici, Ajdovščini, Vipavi ali Strunjanu.

Šolanje v programu z nižjim izobrazbenim standardom bo v občini Sežana predvidoma organizirano tako, da bodo učenci od 1. do 5. razreda pouk obiskovali na OŠ Srečka Kosovela Sežana in na podružnični šoli Lokev, učenci od 6. do 9. razreda pa na OŠ Dutovlje: ''Način, ki smo si ga mi zastavili, edinstven v Sloveniji. Prvič sta se združili dve osnovni šoli, tako da izpeljemo celovit program. Program z nižjim izobrazbenim standardom je enak program kot redni, torej devetletka, samo da so standardi znanja prilagojeni oz. nižji.''

Inkluzivnost se v tem primeru vidi tako, da bodo učenci prilagojenega programa, kljub omenjenemu nižjemu standardu, veliko sodelovali z učenci običajnega programa. Je pa vpis v ta program nekoliko drugačen, saj otroci potrebujejo odločbo o usmeritvi.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down