Krompir je pogosto na naših krožnikih, saj je vrtnina, ki je dosegljiva vsem in to že toliko, da mu dajemo premajhen pomen. Zelo priljubljena jed, ki iz njega nastane, so njoki, ki imajo potencial, da iz vsakdanje jedi postanejo hrana turističnega povezovanja, so včeraj ugotavljali na okrogli mizi na Območni obrtno-podjetniški zbornici Nova Gorica.
Aleksander Mladovan, pobudnik, da se gostinstvo na turizem razvija na višji nivo, ki bo na Goriško privabljal gurmane, je dejal, da bi njoki lahko postali reprezentativni produkt ne samo goriške regije, ampak čezmejnega območja: ''Povezali smo se že z okusi brez meja, njihov odziv je bil zelo dobrosrčen in navdihujoč za vnaprejšnje sodelovanje. Tako smo razvili idejo o skupnem produktu na krožniku v naših restavracijah, ki je njok. To je jed, ki je v tem trenutku pozabljena, saj jo vedno manj restavracij ponuja na jedilniku.''
Tako so šli v obuditev njokov oz. v razvoj svojega, goriškega tipa, ki bo pomagal pri promociji destinacije in lokalnih ponudnikov. Kljub visokemu nivoju slovenske gastronomije imamo tako še veliko prostora na nadgraditev lokalne avtentične ponudbe, ki odraža identiteto tukajšnjega prostora.
''Mislim, da tudi v sami promociji in pripravi produktov bi lahko krompir in z njim povezani njoki, ki si jih želimo izpostaviti na Goriškem, lahko res odigrali pomembno vlogo,'' je sporočila Dubravka Kalin z Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport. Dodala je, da si gostje pri nas vedno bolj želijo okusiti lokalno hrano, vse več je tujcev, ki Slovenijo, tudi Goriško, obiščejo zgolj zaradi gastronomije.
''Vsaka lokalna jed, ki predstavlja lokalno okolje, je več kot le dobrodošla na krožnikih v naših gostilnah in restavracijah. Posebej naslednje leto pričakujemo večji obisk zaradi Evropske prestolnice kulture, konec koncev pa vsako turistično sezono imamo zelo veliko povpraševanja tujcev po gostilnah, ki nudijo nekaj tipičnega - tisto, kar imamo doma na krožnikih,'' je povedala Erika Lojk, direktorica Zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina.
Njoki se bodo v različnih sezonah lahko kombinirali z ostalimi jedmi, tipičnimi za naše območje: začenši s solkanskim radičem pozimi, spomladi s šparglji, jeseni z gobami, čez celotno leto pa s pršutom in drugimi dobrotami.