Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Obnova Krasa se začenja na Cerju

Obnova pogorelih gozdov na Krasu se začenja že letos. Zavod za gozdove Slovenije v sodelovanju s tremi prizadetimi občinami: Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Komen ter v sodelovanju s fundacijo Vrabček upanja in ministrstvom za kmetijstvo do konca letošnjega leta načrtuje nabiranje semen, nakup sadik in organizacijo treh večjih dogodkov obnove gozdov za prostovoljce in organizacije.

Obnova se začenja v Občini Miren-Kostanjevica, ki je bila v požaru najbolj prizadeta. Prva bo stekla akcija sajenja dreves za podjetja, ki so že izkazala podporo in namero za dolgoročno sodelovanje pri obnovi Krasa. Potekala bo 25. novembra pred pomnikom miru na Cerju pravi župan Občine Miren-Kostanjevica, Mauricij Humar in dodaja:

Dogovarjamo se, oziroma smo se v rebalansu proračuna smo tudi postavko, da bomo lahko opravili razpis za sečnjo dela pogorelega Krasa, gre za del iz Mirna proti Opatjemu Selu ob obeh straneh ceste, kjer je gozd stoodstotno poškodovan, in pa del proti Cerju. Tam naj bi konec novembra potem začeli s pogozdovanjem.“

Za širšo javnost pa bosta 26. novembra in 10. decembra organizirana dva dogodka. V okviru prvega bo potekalo pogozdovanje, na drugem pa sejanje semen. Letos bo predvidoma pogozdenih 100 hektarjev pogorelih gozdov.

V nadaljevanju bo obnova potekala tudi na območju občin Komen in Renče-Vogrsko.

Zavod za gozdove dela plan za vse tri občine, v naši občini se bo začelo na tem kosu, v ostalih dveh občinah pa tako, kot se bodo tam odločili.“

Zavod za gozdove Slovenije je sicer septembra na Ministrstvo za kmetijstvo oddal načrt sanacije gozdov, poškodovanih v požaru na Krasu. Trenutno poteka nabiranje semen avtohtonih drevesnih vrst. Poleg tega bo nabavljenih 19.000 sadik puhastega hrasta in črnike. Prvo nabiranje semen in sadik bo financirano iz donacij in prispevkov, zbranih v akciji Skupaj za Kras preko Fundacije Vrabček upanja, saj proračunska in evropska sredstva še niso na voljo.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Katja Kralj in Karra

Preberi več

Ta ponedeljek, takoj po 11. uri, v živo iz studia v Ajdovščini: 160 letnica Lavričeve knjižnice

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down