Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Obnova gradu Rihemberk se podaljšuje do 2030

Novogoriška mestna občina je leta 2013 od Ministrstva za kulturo z neodplačnim prenosom pridobila v last grad Rihemberk in se zavezala, da ga postopno obnovi do leta 2023. Na občini pa za obnovo gradu Rihemberk, niso uspeli pravočasno pridobiti zunanjih virov ali zagotoviti lastnih sredstev v predvidenem obsegu, med razlogi navajajo recesijo in epidemijo COVID-19 .

Nataša Kolenc, strokovna sodelavka za razvojne projekte pojasnjuje, da je zato je treba rok za obnovo podaljšati do leta 2030:

Glede na razpoložljiva sredstva v preteklih letih seveda to ni bilo izveden, niti ni bilo možno. V zvezi s to problematiko smo se z Ministrstvom za kulturo usklajevali in se informirali vsa zadnja leta in se oni s scenarijem kot ga predvidevamo, tudi strinjajo. Njihova edina zahteva je bila, da opredelimo v NRP mestne občine, na kakšen način se bodo financirala oz. delila po letih sredstva, s katerimi želimo to investicijo zaključiti v roku.“

Ministrstvo je na podlagi pogovorov in vsakoletnega poročanja o napredku obnove gradu Rihemberk potrdilo predlog, da se rok za dokončanje obnove podaljša do leta 2030. V rednost investicije znaša skoraj 7 milijonov evrov, mestni svet pa bo v proračune in Načrte razvojnih programov med letoma 2023 in 2030 uvrstil projekt revitalizacije gradu Rihemberk, so se na zadnji seji strinjali mestni svetniki.

Kaj je bilo doslej že narejeno? V prvem letu smo popravili prvo streho, ki je najbolj ogrožala obiskovalce in spomenik, v drugem paketu – približno na dve leti so bile te večje investicije - se je preko ministrstva za kulturo uredilo vse fasade, obzidja in strehe v zahodnem delu gradu oz. strehe na celotnem gradu, v zadnjem paketu smo zadnjo zimo, pomlad, uredili nove prostore v notranjosti gradu.“

Grad je delno obnovljen in zadnjih pet let redno odprt za javnost, v tem času ga je obiskalo več kot 27.000 obiskovalcev.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Vzgoja malih otrok z dr. Vesno Vuk Godina. Ta četrtek.

Preberi več

ŠPORTNE IGRE MLADIH IN RADIO ROBIN

Preberi več

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down