Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Obletnica velikonočnega potresa v Posočju

Danes mineva natanko 25 let od rušilnega potresa v Zgornjem Posočju. Tla so se stresla z magnitudo 5,6, kar je bil najmočnejši potres 20. stoletja z žariščem v Sloveniji. Povzročil je veliko gmotno škodo. Največji učinki potresa na površju so dosegli od VII. do VIII. stopnje po evropski potresni lestvici.

Potres se je zgodil ob 12.55, ko so bili mnogi ravno pri kosilu, je ob svojih spominih na potres povedal bovški župan Valter Mlekuž:

V potresu je bilo poškodovanih več kot 4000 objektov, ni pa bilo smrtnih žrtev. Poleg velike gmotne škode na Bovškem, Kobariškem in Tolminskem, ki je bila ocenjena na 37 milijonov evrov, je povzročil tudi precejšnje spremembe v naravi, nastali so številni skalnati podori. Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, ki je v preteklosti kot župan Občine Tolmin, je prepričan, da so po obnovi ostale predvsem dragocene izkušnje.

Dobrih šest let kasneje, 12. julija 2004, je Zgornje Posočje stresel nov rušilni potres z magnitudo 4,6. Žarišče je imel blizu Drežniških Raven, le 1,5 kilometra zahodno od žarišča potresa leta 1998.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Katja Kralj in Karra

Preberi več

Ta ponedeljek, takoj po 11. uri, v živo iz studia v Ajdovščini: 160 letnica Lavričeve knjižnice

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down