Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Obisk obnovljenega parka Vile Rafut zaenkrat možen le z vodenimi ogledi v tem mesecu

Investicija v obnovo parka Vile Rafut, ki bo eno od osrednjih prizorišč Evropske prestolnice kulture v letu 2025, se zaključuje, vseeno pa še ne bo povsem odprt javnosti. Botanični park, ki se je nekoč ponašal z okoli 500 drevesi in grmi več kot sto različnih vrst, se razteza na približno treh hektarjih površin, njegova obnova se izvaja pod okriljem novogoriškega Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Park, ki je od leta 2003 zaprt za javnost, bo po desetih letih vseeno moč obiskati, in sicer v sklopu septembrskih prireditev ob pazniku novogoriške mestne občine.

Investicija v obnovo parka se zaključuje, vendar ker je na vstopu še vedno gradbišče in bi to lahko bilo nevarno, smo se vseeno odločili, da park za javnost odpremo na način, da organiziramo vodene oglede po parku.“

Pojasnjuje novogoriški župan Samo Turel. In kaj bo moč videti?

Park je prenovljen, v njem je nova urbana oprema, klopi, ležalniki, koši za odpadke, otroška igrala, talne označbe. Pred parkom pa bomo nadaljevali z deli urejanja parkirišča in večnamenskega objekta, v katerem bodo sanitarije, gostinski lokal in pomožna skladišča. Naj zaradi varnosti še enkrat ponovim, da park ni odprt za javnost, ker dostopi niso še varno urejeni.“

Uradno odprtje parka je sicer predvideno v januarju prihodnjega leta. Dela se bodo potem še vedno nadaljevala na vhodni ploščadi, prenovo pa naj bi kasneje dočakala tudi vila, ki je ima skupaj s parkom park status kulturnega spomenika lokalnega pomena.

Foto: Ana Rojc

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Katja Kralj in Karra

Preberi več

Ta ponedeljek, takoj po 11. uri, v živo iz studia v Ajdovščini: 160 letnica Lavričeve knjižnice

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down