Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Obilno deževje sinoči ponovno povzročalo največ težav v Kobaridu

Arso Napoved

Napovedi vremenoslovcev, ki so za včeraj napovedali okrepljene padavine z zahoda države, so se uresničile. Na severnem Primorskem so največ težav imeli ponovno na kobariškem koncu. Poveljnik tamkajšnje občinske civilne zaščite, Aleksander Vončina pravi, da so, takoj ko je padla večja količina dežja, morali ponovno posredovati v Trnovem ob Soči na stanovanjskem objektu, ki je bil najbolj prizadet v neurju pred nekaj dnevi.

Tako da so tam gasilci pojačali strešno kritino, s tem, da so dali gor dve ponjavi. Taki malo težji ponjavi, tako da ni pronicala voda skozi pore na najlonu, ki je bil že prej dan gor. Prav tako so utrdili in malo pregledali še nad trgovino – to je bil tisti površinsko večji objekt,“

pojasnjuje Vončina.

Trnovo Ob Soči Neurje

S krepitvijo padavin so se intervencije nato nadaljevale. Zalilo je hišo na Vrsnem, gasilci so očistili strugo meteorne vode in prečrpali vodo iz kletnih prostorov, vodo so prečrpavali še v gostinskem objektu v Starem selu in v dveh objektih v Kobaridu.

Na območju nekdanjega mednarodnega mejnega prehoda Robič se je na državno cesto sprožilo več zemeljskih plazov, ki jih z gradbenimi stroji že odstranjujejo. V jutranjih urah je bila na omenjenem delu popolna zapora ceste, po besedah Vončine pa so dnevnim delovnim migrantom, ki se vozijo na delo v Italijo, omogočili prehod meje. Po zadnjih podatkih je cesta čez mejni prehod Robič odprta izmenično za enosmerni promet.

Cesta Kobarid Robič Ii

V občini Kanal ob Soči je bila zjutraj krajši čas zaprta cesta Kanal - Lig zaradi zemeljskega nanosa in večje drevesne korenine, a so pristojne službe cestnega podjetja skupaj z domačimi gasilci zadevo že uredili.

V občini Bovec so gasilci tamkajšnjega prostovoljnega društva sinoči posredovali v Čezsoči, kjer je meteorna voda zalivala klet stanovanjskega objekta in v Bovcu, kjer je bil ogrožen stanovanjski objekt. Postavili so protipoplavne vreče.

Sedaj moramo ponovno pripraviti opremo: vreče, pesek moramo danes spet organizirati, sedaj smo porabili vse nočne zaloge,“

še dodaja poveljnik civilne zaščite v Občini Kobarid, Aleksander Vončina glede na vremensko napoved, ki jutri v popoldanskem času ponovno obeta okrepljene padavine. Te bodo sicer izrazitejše na jugozahodu države, v pripravljenosti ostajajo tudi pristojne službe za zaščito in reševanje na ostalih območjih severne Primorske.

Foto: ARSO.SI in Aleksander Vončina CZ

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down