Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Občine se pripravljajo na prevzem namakalnega razvoda Vogršček

Namakanje in oroševanje sta ključnega pomena za obstoj in nadaljnji razvoj kmetijstva Vipavske doline. Da je oboje možno, je treba imeti ustrezno posodobljen in delujoč namakalni sistem. Zato bo pet občin – Nova Gorica, Ajdovščina, Šempeter – Vrtojba, Miren-Kostanjevica in Renče – Vogrsko vstopilo v projekt prevzema in tehnološke posodobitve namakalnega razvoda Vogršček. Denar za obnovo nameravajo črpati z državnih razpisov. Razvod bodo prevzele s 1. januarjem 2024.

Na 16 namakalnih poljih oz. 1.000 hektarjih je 1.500 lastnikov kmetijskih zemljišč, gre za enega največjih namakalnih sistemov v Sloveniji. Zalogaj prenove bo velik, pravi Martin Brus iz Sklada kmetijskih zemljišč:

Primarni vodi so zagotovo dotrajani, zgrajeni so iz različnih materialov: PHD cevi, kovinske, železne cevi in tudi še salonitne cevi se najdejo, tako da potrebna bo zamenjava le-teh.“

Letos je bilo na sistemu evidentiranih 35 poškodb, katerih sanacija je veljala 50.000 evrov. Kakšna bo torej prednost tega, da občine brezplačno prevzamejo v last namakalni razvod Vogršček?

„Prednost je posredna, da se bo na našem območju kmetijstvo lahko razvijalo, da bodo imeli kmetijski pridelovalci možnost uporabljat vodo za namakanje, kar bo povečalo njihov pridelek, dohodek in celo sploh omogočilo kmetijstvo,“

pojasnjuje Milan Turk, župan Občine Šempeter-Vrtojba, katera je prevzela vlogo koordinatorke projekta, medtem ko bo upravljanje razvoda preneseno na novogoriško družbo Vodovodi in kanalizacija.

Razvod sestavlja 200 kilometrov cevi – obnova ne bo ne poceni ne hitra. Ocene o tem, koliko bo stala obnova, še nimajo, gre za več milijonske zneske in večletno delo. Računajo pa na to, da bodo sredstva dobili na državnih razpisov. Država ima denar, zagotavlja Leon Ravnikar iz kmetijskega ministrstva:

Ministrstvo zagotavlja sredstva za posodobitev namakalnih sistemov v okviru strateškega načrta skupne kmetijske politike. V tem strateškem načrtu je pač ukrep, ki je za to namenjen, višina sredstev je okrog 10 milijonov evrov v tem programskem obdobju.“

Se pa bo namakalni sistem Vogršček moral posodabljati fazno. Ključen pogoj pri razpisu pa je, da pogodbe o namakanju podpiše najmanj 50 odstotkov lastnikov zemljišč. Med njimi je tudi Srečko Kofol:

„Mi to potezo pozdravljamo, hkrati pa smo tudi zaskrbljeni, ker ne vemo, kaj nas čaka. Zadeve so bile jasne, vemo, koliko smo plačevali. Zadnjih pet let so se cene gibale med 90 in 100 evrov na hektar,“

pravi Kofol, ki upa, da zneski po prevzemu lastništva s strani občin ne bodo bistveno narasli. Obenem upa, da bodo pogodbe o namakanju podpisali vsi lastniki zemljišč, v nasprotnem primeru bo cena namakanja višja, opozarja. Strinja pa se, da je namakanje nujno, kar se je še posebej izkazalo lani, ko je suša nekaterim kmetom odnesla ves pridelek.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Vzgoja malih otrok z dr. Vesno Vuk Godina. Ta četrtek.

Preberi več

ŠPORTNE IGRE MLADIH IN RADIO ROBIN

Preberi več

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down