Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Občina Tolmin čaka na poročilo tehnične pisarne: ''Kako dolgoročno preprečiti nove plazove ob večjih neurjih?''

2 (1)
Foto: Občina Tolmin

Župan Občine Tolmin Alen Červ, podžupan Tomaž Štenkler in pristojni sodelavci občinske uprave so si prejšnji teden v spremstvu strokovnjakov Geološkega zavoda Slovenije ogledali v tem trenutku najbolj akutna plazišča v Baški grapi in dolini Idrijce, ki ogrožajo stanovanjske objekte.

''Skoncentrirali smo se predvsem na tiste plazove, ki ogrožajo stanovanjske objekte, je pa teh lokacij še kar nekaj, tako da bo ekipa Geološkega zavoda prišla na teren še v tem tednu,'' je povedal Červ.

Kot je znano, so se med zadnjimi vremenskimi ujmami na prehodu iz oktobra v november na najbolj prizadetih območjih tolminske občine sprožili številni zemeljski plazovi. Strokovne službe občinske uprave so na terenskih ogledih, ki so jih s predstavniki posameznih krajevnih skupnosti opravile takoj po umiritvi razmer, te plazove natančno popisale. Seznam je Občina Tolmin posredovala na Državno tehnično pisarno, ki se je hitro odzvala in na teren napotila predstavnike geološke stroke. Skupaj z županom Červom in njegovimi sodelavci so zaradi obsežnosti posledic zadnje ujme določili prioritete ter se že ob ogledu dogovorili za ponoven prihod in ogled še preostalih plazov na območju občine Tolmin.

Na podlagi opravljenih skupnih terenskih ogledov bo Geološki zavod Slovenije v decembru pripravil strokovno poročilo s predlogi za izvedbo sanacijskih ukrepov: ''Računamo, da še v tem letu pridobimo poročilo državne tehnične pisarne, kjer bodo navedeni tako interventni ukrepi, te bo občina izvedla v najkrajšem možnem času, kot nastavek projektiranja sistemske sanacije, ki bo dolgoročno preprečevala, da bi ob naslednjih večjih neurjih prišlo do podobnih posledic,'' zaključuje Červ.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down