Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Občina namerava na 15 javnih objektov postaviti sončne elektrarne

Soncna Elektrarna

Novogoriška mestna občina v letošnjem letu precej proračunskih sredstev namenja za t.i. zeleni prehod. Eden od sklopov, ki jih načrtujejo, je tudi postavitev sončnih elektrarn, napoveduje novogoriški župan Samo Turel:

Za ta projekt v dveh letih namenjamo milijon in pol, gre pravzaprav za dve večji ločeni celoti: eno je večja elektrarna do 2,4 megavata na območju zaprtega odlagališča CERO v Rožni Dolini, tu se že pogovarjamo z interesenti za postavitev te sončne elektrarne.“

Želijo pa si, dodaja župan, da bi delež tako proizvedene električne energije ostal tudi občini za potrebe njenih javnih zavodov, tako bi lahko znižali stroške njihovega poslovanja. Ta investicija je skupno torej ocenjena na tri milijone evrov, pravi Turel.

Drug sklop je pa projekt postavitve sončnih elektrarn na javne objekte v celotni občini. Predstavljajo paket manjše sončne elektrarne s priključno močjo do 43 kilovatov. Opravili smo pregled vseh občinskih streh in identificirali 15 občinskih objektov in objektov krajevne skupnosti , ki so primerni za postavitev takih samooskrbnih sončnih elektrarn.“

Tudi v tem primeru računajo na državni razpis, s katerim naj bi bilo zagotovljeno 80-odstotno sofinanciranje postavitve takih sončnih elektrarn. Župan v tej luči napoveduje tudi prijavo na razpis eko sklada za nakup električnih avtobusov za mestni potniški promet.

Fotografija je simbolična

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down