Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Občina Kanal Salonit prijavila inšpekciji

Občina Kanal je davi okoljski inšpekciji prijavila Salonit Anhovo, ker naj bi podjetje kršilo okoljevarstveno dovoljenje za svojo proizvodnjo. Številne različne kršitve, ki jih je javnosti predstavil župan Miha Stegel, so na občini odkrili na podlagi javno dostopnih podatkov o meritvah emisij iz tovarne.

Župan je glavne ugotovitve strnil tako: „Našli smo prek 100 kršitev okoljevarstvenega dovoljenja v zadnjih dveh letih. Nekatere hujših so preseganje dnevnih povprečnih vrednosti, sosežiganje odpadkov pri prenizki temperaturi, ker je izjemno nevarno za zdravje ljudi, in tudi nepravilno ravnanje v izjemnih primerih - torej okvar naprave, čistilnih naprav, merilnih naprav in pa seveda tudi preseganje maksimalnega masnega pretoka prahu, tako da ogromno število težav.“

Stegel je tudi izpostavil nekatera najbolj moteča ravnanje v cementarni. Kot je naštel, naj bi sosežigali odpadke med ogrevanjem cementarne in torej pri prenizkih temperaturah, nekaterih kvar niso odpravili tudi po štiri dni in čeprav bi smeli mejne vrednosti presegati 60 ur na leto, so na občini izračunali, da je bilo v letu 2022 takih primerov za 1000 ur.

Inšpekciji predlagajo, naj ravna korenito: „Od inšpektorata smozahtevali, da strokovno in neodvisno preveri navedbe. V primeru ugotovitev kršitev, predvsem sistemskih, hujših kršitev, ponavkljajočih se kršitev, naj ustrezno ukrepa in prepove nadaljnje obratovanje naprave oziroma da se predlaga odvzem okoljecarstvenega dovoljenja.“

V Salonitu so se ob vesti o potezi občine že javno odzvali. Kot so zapisali, je prijava neutemeljena, med drugim so poudarili, da v podjetju pravkar poteka inšpekcijski nadzor in da so pretekli nadzori in pregledi pristojnih služb le potrdili skladnost obratovanja tovarne z zakonodajo.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down