Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Občina Kanal: "Podatkov trajnih meritev od Salonita še nismo prejeli"

Na Občini Kanal so pred dnevi od podjetja Salonit zahtevali, naj jim do prejšnjega petka posreduje vse podatke trajnih meritev, česar pa do danes še niso prejeli, poudarja kanalski župan Miha Stegel in opozarja, da iz odziva Salonita ni moč razbrati, ali opravljajo trajne meritve temperature ves čas delovanja kot to zahteva okoljevarstveno dovoljenje.

„Pri tem moramo opozoriti, da podjetje Salonit Anhovo mora skladno z zakonom za varstvo okolja podatke obratovalnega monitorja vsaj enkrat letno sporočiti občini in ministrstvu.“

Stegel napoveduje, da se bodo glede te problematike v prihodnjih dneh sestali z Agencijo za okolje in prostor.

Predsednik Salonitove uprave Tomaž Vuk po drugi strani pojasnjuje, da temperaturo v rotacijski peči, ki je eden ključnih tehnoloških podatkov v njihovi proizvodnji, ves čas spremljajo.

Do sedaj ta temperatura ni bila del obratovalnega monitoringa, zato o teh podatkih nismo poročali in zaradi tega ti podatki tudi niso v taki obliki, da bi jih lahko v tem ternutku pobrali in upoštevali, ker je terba upoštevati obratovalna stanja peči.“

Vuk zagotavlja, da te podatke pripravljajo in jih bodo še v tem tednu tudi posredovali Agenciji za okolje in predstavili občini in nevladnim organizacijam.

Glede merjenja dioksinov in furanov, na kar tudi opozarja občina, Vuk dodaja, da se merijo občasno ter da so daleč pod mejnimi vrednostmi.

Agencija RS za okolje (Arso) je po poročanju STA po vnovičnem pregledu okoljskih podatkov Salonita Anhovo ugotovila, da družba, ki sicer redno pošilja podatke o izmerjenih emisijah v zrak, ni sporočila podatkov o temperaturi v rotacijski peči, ki bi jih morala poročati na osnovi veljavnega okoljevarstvenega dovoljenja. O manjkajočih zapisih je obvestila inšpekcijo.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down