Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Občina Kanal ob Soči za obnovo cest namenja milijon evrov

Kanal.centr4

Predvidoma v začetku decembra bodo v Občini Kanal ob Soči imeli potrjen proračun za leti 2024 in 2025 ter tudi novi odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča. Župan Miha Stegel pojasnjuje, da je trenutni odlok iz leta 2017 neskladen z zakonodajo in odločbami ustavnega sodišča, zato so morali pripraviti novega:

Tako da smo v bistvu pripravili odlok, ki predvsem upošteva dejansko komunalno opremljenost, sedaj pa tudi zmanjšujemo največjo možno obremenitev na kvadratni meter. Tako da se bo tudi zmanjšala razlika med najbolj in najmanj obremenjujočimi zemljišči. Z naslova poslovnih subjektov pa se pričakuje dodatna sredstva v višini 2,2 milijona evrov, ki so nujno potrebna za ponovni zagon naše občine s ciljem, da bo občina privlačnejša za družine in mlade.“

Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča namreč predstavlja pomemben vir občinskih sredstev. V prvem branju so svetniki na zadnji seji obravnavali tudi predlog proračuna za leti 2024 in 2025, v katerem je zagotovljenih več kot milijon evrov letno za ceste.

„Tudi mi imamo precej cest, ki pa so bile desetletja finančno podhranjene in nevzdrževane. Tako da imamo kar nekaj kritičnih odsekov. Mi smo to prepoznali in smo zagotovili milijon evrov za vzdrževanje in rekonstrukcijo cest, tako da bomo do konca mandata situacijo na občinskih cestah občutno izboljšali,“

obljublja Stegel. Predlog proračuna predvideva tudi 2,5 krat več sredstev za krajevne skupnosti, ter 10 krat več sredstev za spodbujanje malega gospodarstva in namestitvenih kapacitet. V proračun so vključene še druge investicije kot je prizidek OŠ Kanal z novo kuhinjo in jedilnico, rekonstrukcija zdravstvenega doma Deskle, rekonstrukcij igrišča OŠ Deskle ter nekaj vlaganj v kanalizacijsko infrastrukturo. Proračuna za leti 2024 in 2025 ne predvidevata zadolževanja.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down