Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Občina in prebivalci Podmarka v navzkrižju - kdo bo vzdrževal parcelo?

Untitled Design 2024 05 27t083604.315
Foto: mapio.net

Občina Šempeter-Vrtojba in stanovalci so si v navzkrižju glede urejanja približno 17.000 kvadratnih metrov velike parcele na Podmarku, kjer se nahajajo otroško igrišče, ekološke otoke, zelenice, suhi zadrževalnik, parkirišča in dovozne poti. Lastništva so bila večkrat spremenjena - kot njeni lastniki so v zemljiško knjigo nazadnje bili zapisani prebivalci tamkajšnjih blokov, vseeno pa je za vzdrževanje (to zajema obrezovanje dreves, košnjo trave in podobno) vse do decembra skrbela občina.

''Mi smo upravnike stanovanjskih objektov opozarjali, da morajo začeti svoja zemljišča vzdrževati in niso se ravno odzvali. Nevzdrževanje zemljišč lahko prinese za sabo tudi kakšno povzročeno škodo - bodisi odpade kakšna veja bodisi se zaradi poledice, ki ni ustrezno oskrbljena oz. potresena s soljo, poškoduje ali kaj podobnega. Mi česa takega si pač nismo želeli privoščiti in smo ta zemljišča še naprej vzdrževali,'' je povedal župan Milan Turk in v isti sapi dodal, da je bilo vsega enkrat dovolj, saj ne bi bilo pravično, da bi stroške krili vsi občani.

Svetnica Gibanja Svoboda in tudi prebivalka Podmarka Karmen Gerbec je županu podala peticijo s 145 podpisi domačinov, ki želijo, da bi za urejanje omenjene zelenice še naprej skrbela občina. Gerbečeva poleg tega razlaga, da po zakonu gre za javno površino, zato je občina zanjo dolžna skrbeti: ''Zakon o urejanju prostora 3 določa, da je javna površina tista površina, ki je odprt prostor, ki ga lahko uporabljajo vsi - gre za zelenice, igrišča, poti, nekje tudi parkirne prostore - in ki je lahko v državni, občinski ali zasebni lasti. Za javne površine je dolžan skrbeti tisti, ki jih uporablja.''

Dodaja, da si zelo prizadevajo tudi za ohranitev zelenih površin v mestu, ne želijo pa si, da bi površino urejeval oz. drevesa obrezoval ali odstranjeval vsak po svoji volji. V Gibanju Svoboda izpostavljajo, da bi morala občina spoštovati zakon, saj nepremičnino uporabljajo številni občani, še posebej otroci, tam pa tudi vodi pot posameznih pohodov – zadnji denimo Poživimo mesto, ki je bil letos spomladi.

Župan Turk se s tem ne strinja, tudi na občinski seji je večkrat povedal, da obravnavano zemljišče ni javna površina.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down