Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Občina Brda sile usmerja v obnovo dobrovskega gradu

Grad Dobrovo bo eno glavnih prizorišč Evropske prestolnice kulture GO 2025. Občina Brda zato intenzivno išče vire sofinanciranja za ureditve prostorov.

Pred dvema letoma je že pričela z obnovo Gradu Dobrovo. Dela so obsegala obnovo strehe, fasade, oken oziroma stavbnega pohištva. Projekt je bil vreden nekaj čez 400 tisoč evrov, slabo polovico je prispevalo kulturno ministrstvo. Kot pojasnjujejo na občini, je takoj steklo načrtovanje obnove, posodobitve in vnašanje novih vsebin v grajski kompleks, tudi Goriški muzej je vodstvu občine predstavil novo postavitev muzejskih zbirk.

Briški župan Franc Mužič pove: »Pred dvema letoma smo dobili enih 200 tisoč, in 200 tisoč naših no, ki smo jih že vložili v obnovo gradu. Prav gotovo, da so sedaj ponovno neki razpisi. Tudi na to se prijavljamo. Prijavljamo se tudi na razpis, ki gre na račun mest kulture. Tudi država razpisuje. Tudi grad Dobrovo bo v tej priliki imel posebno vlogo s posebnim poudarkom na stalni zbirki Zorana Mušiča.«

Restavriranje štukatur in stenskih poslikav, kot tudi ureditev strojnih in elektro inštalacij za galerijo Zorana Mušiča sta predvidena v prihodnjem letu. Občina bo v letošnjem letu že izvedla 20 tisoč evrov vredno obnovo toaletnih prostorov v restavraciji. Ima pa tudi potencialnega resnega najemnika, ki bo z aktivnostmi začel v juniju. »Zavedamo se, da brez neke restavracije, brez gostinskega lokala, tudi ostale dejavnosti v gradu bodo težko zaživele,« poudarja briški župan.

Sicer pa je imela briška občina možnost grad obnoviti že pred desetletjem. »Šlo se je celo za 1.600.000 evrov. To so bila nepovratna sredstva. Pomembno je to, da je bil zadnji razpis za investicije v kulturo. Ker bi morala občina pri tem primakniti še 600 tisoč evrov, so bile nekatere politične opcije pri vsem tem nekako zadržane in se to ni zgodilo. Danes, na žalost, pa resnično moramo brskati za neke drobiže iz tega naslova.«

(foto: facebook Brda, avtor Damijan Simčič - Zoso)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako čezmejno somestje diha s filmom? V ponedeljek po 11. uri!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down