Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Občina Bovec nadaljuje s projektom potopnih zabojnikov

2 (11)
Foto: Občina Bovec

Star ekološki otok z zabojniki za smeti je tudi v Dvoru ob glavni cesti zgodovina. Zaključena je namreč že druga vgradnja potopnih smetnjakov v Občini Bovec, potem ko je na lokaciji »Remont« pri vzhodni vpadnici v Bovec avgusta letos zaživel tovrstni pilotni projekt.

Tokrat je Občina financirala projekt na osnovi participativnega proračuna in uvrstitve projekta v svoj Načrt razvojnih programov. Za ponovno postavitev potopnih zabojnikov so se odločili, ker je tudi lokacija v Dvoru vizualno zelo izpostavljena, pri postavitvi pa sta tudi tokrat Občina Bovec in Komunala Tolmin zasledovali več ciljev, med katere sodijo želja po estetski ureditvi, zmanjšanje obremenjenosti ekoloških otokov v glavni turistični sezoni, izboljšanje čistoče, zmanjšanje stroškov odvozov odpadkov in možnost tehnološke nadgradnje.

''Kar pa me je najbolj razveselilo, je to, da tam poleg kontejnerjev ni več vreč odpadkov, saj gre vse not (v nove zabojnike, op. p.). Imeli smo letos tudi participativni proračun, v katerem smo imeli 80.000 evrov in eden izmed predlogov, ki je prišel, je da bi lahko še letos nadaljevali s temi potopnimi zabojniki, tako da smo se odločili, da smo postavili še enega v Dvoru. Sicer so manjši kotli, ampak to je odlično in mi bomo zagotovo tudi v naslednjem letu nadaljevali s tem,'' je povedal bovški župan Valter Mlekuž.

Večina potopnih zabojnikov se nahaja pod zemljo, kar pomeni manj neprijetnih vonjav. Bistveno je izboljšan estetski videz ekološkega otoka. Zaradi linijske postavitve je omogočeno lažje urejanje, namensko izdelane odprtine zabojnikov pa omogočajo lažje ter predvsem pravilnejše ločevanje odpadkov.

Na račun večjega volumna zabojnikov in posledično manjše frekvence praznjenja se znižujejo stroški odvoza. Podlaga ekološkega otoka je narejena z obstojnimi materiali, ki omogočajo daljšo življenjsko dobo ter enostavno čiščenje, zaradi načina postavitve in urejenosti pa je zmanjšana tudi možnost »črnega odlaganja« odpadkov.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down