Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Občina Bovec bo z dokapitalizacijo družbe Sončni Kanin poplačala upnike

Potrebna je bila dokapitalizacija družbe Sončni Kanin. Nadzorni svet omenjene družbe že dlje časa ni operativen, saj je bil lani v prejšnji sestavi razpuščen, trenutno pa sta imenovana zgolj dva od petih predvidenih članov - eden s strani Občine Bovec in predstavnik delavcev družbe Sončni Kanin, zato svoje funkcije ne more opravljati in torej ne more potrjevati zaključnega računa za leto 2023, zaradi česar tudi ne more predlagati pokrivanja izgube iz preteklih let.

''Že kar nekaj časa se ukvarjamo s Kaninom, kar nekaj terjatev je, ki jih je treba poplačati, s to dokapitalizacijo smo pa dosegli to, da se upnike poplača, da pridemo na 'ničlo' in potem se bomo lahko pogovarjali, kako s Kaninom naprej,'' je povedal bovški župan Valter Mlekuž.

Dokapitalizacija je trenutno edina možnost, da družba Sončni Kanin ne gre v stečaj. Stanje na bančnem računu družbe je pod 10.000 EUR. V primeru, da bi šla družba v stečaj, sodišče imenuje stečajnega upravitelja in upnike poplačuje iz stečajne mase. Glede na to, da so osnovna sredstva stvarnega vložka amortizirana, Občina Bovec pa v poslovanje gospodarske družbe ne more posegati, bi to pomenilo, da bi večina dolga ostala nepoplačana.

''Vemo, da to ne pelje v nedogled, če v dobrem mesecu ali dveh ne bo pozitivnih novic, da se s Kaninom nekaj dogaja, moram pa reči, da se dogaja, zato ker aktivno sodelujem pri tem, potem bomo lahko rekli, da s Kaninom gremo naprej. A treba je poplačati upnike, ker če ostanejo brez svojega denarja, bi bil to zelo slab signal za sam Sončni Kanin in občine kot lastnice, zato je bila dokapitalizacija nujna,'' dodaja Mlekuž.

Občinski svet Občine Bovec je na zadnji seji sprejel sklep, da Občinski svet Občine Bovec potrdi dokapitalizacijo družbe Sončni Kanin v višini slabih 140.000 evrov, sredstva v celoti krije občinski proračun.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down