Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Ob svetovnem dnevu vida: "Regija naj se zgleduje po Novi Gorici!"

Belapalica Prehod

Približuje se 15. oktober, mednarodni dan bele palice, danes pa obeležujemo svetovni dan vida. Tako v zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije kot v Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Nova Gorica stremijo k temu, da bi imeli njihovi člani enake možnosti za samostojno in družbeno koristno življenje. Kako je na lokalni ravni poskrbljeno za vključevanje ranljivih skupin v vsakdanjik?

Igor Miljavec, predsednik omenjenega medobčinskega društva je zadovoljen z rezultati, ki beležijo skupaj z Mestno občino Nova Gorica. Ta je že leta 2019 skupaj s predstavniki invalidskih organizacij pripravila Strateški načrt dostopnosti za različne ranljive skupine.

"Vse se prilagaja, pravzaprav se v vsakem trenutku pomisli, da med nami živijo tako slepi, slabovidni, osebe na vozičkih ... Kot predsednik sveta za invalide in tisti, ki to koordiniram, moram res pohvaliti, da gre dejansko res v pravo smer."

Med konkretnimi primeri izpostavlja spletno stran Mestne občine Nova Gorica, ki je kot, pravi Miljavec, edina občinska stran v Sloveniji, prilagojena različnim ranljivim skupinam. Veseli ga tudi, da novogoriška občina ob novem urejanju ulic, kot sta Cankarjeva in Rejčeva, dodaja taktilna vodila in oznake za slepe in slabovidne, enako se obeta na novogradnji prizidka zdravstvenega doma in na avtobusnih postajališčih v Novi Gorici in Solkanu, ki so v prenovi.

Kakšno je stanje širše v regiji?

"Širše v regiji je situacija malo slabša, informacije imamo zelo pozitivne na področju dostopnosti v Ajdovščini, z drugod ni teh informacij. Vsi pač govorijo, da prilagajajo, po navadi pa so zadeve, kadar so izvedene, kar neprijazne."

Pri tem navaja, da je največ težav s spletnimi stranmi javnih zavodov, ki da niso prilagojene uporabi različnih ranljivih skupin, in pa tudi na področju storitev.

"Tako da pozivam tudi druge občine, dal sem tudi pobudo na Regijski razvojni svet, naj bi regija šla po poti Nove Gorice: da bi se naredila strategija dostopnosti."

Zaključuje Miljavec.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Martina Alma in Milena Peterc

Preberi več

Novogoriški SNG praznuje kar 2 jubileja

Preberi več

RADIO ROBIN na Festivalu goriške obrti in podjetništva 2024

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down