Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Ob prazniku Mestne občine Nova Gorica podelili tudi nagrade zaslužnim občanom in društvom

Nova Gorica se na račun priložnosti, ki jo prinaša Evropska prestolnica kulture v letu 2025 nahaja na prelomnici, je na petkovi osrednji slovesnosti ob občinskem prazniku poudaril novogoriški župan Samo Turel in zagotovil, da občina ne bo zamudila priložnosti, ki ji jo ta projekt ponuja za razvoj na številnih področjih.

In da se ima občina s čim ponašati, dokazujejo tudi letošnji občinski nagrajenci, kar deset jih je stopilo na oder novogoriškega Slovenskega narodnega gledališča, kjer je potekala slovesna podelitev občinskih priznanj. Najvišjo Nagrado Franceta Bevka je za življenjsko delo prejela Tatjana Gregorič, profesorica muzikologije in sociologije, širši javnosti poznana kot novinarka Radia Koper: »V resnici sem zelo počaščena, ker pravzaprav te nagrade doslej so bile namenjene umetnikom. Mislim, da je prvič, da sem dobila nagrado kot novinarka, glasbena publicistka.«

Letos so bile podeljene tri Nagrade mestne občine, za 30. obletnico delovanja na področju ohranjanja zapuščine prve svetovne vojne in ozaveščanju javnosti o pomenu ohranjanja spomina nanjo jo je prejelo Društvo Soška Fronta 1915 – 1917, ki je v času delovanja zabeležilo veliko pomembnih mejnikov: »Ja mejnikov je bilo dosti, mogoče bi veljalo izpostaviti društveno revijo Na fronti, ki je tudi edina slovenska revija, ki obravnava izključno dogodke med prvo svetovno vojno, še posebej pa na soški fronti,« pravi David Erik Pipan iz omenjenega društva.

Med letošnjimi prejemniki Nagrade Mestne občine Nova Gorica je tudi Jožef  Markič, predsednik Rezbarskega, intarzijskega in restavratorskega društva Solkan, prejel jo je za izjemno angažiranost in zaslužnost za uspehe društva pri prepoznavnosti in izvedbi številnih projektov, v društvu pa že načrtujejo nove: »Pripravljamo se, da bi naredili še nekaj o pohištvu, o industriji, gospodarstvu,« našteva nagrajenec Markič.

Še eni jubilanti so prejemniki letošnje občinske nagrade, to je Društvo gluhih in naglušnih severne Primorske, ki praznuje častitljivih 70 let. Predsednik društva Vladan Vukajlovič je s pomočjo tolmačke za znakovni jezik Mojce Komel povedal: »To je lepa priložnost, da se ljudi ozavesti, da obstaja društvo in predvsem da so ljudje, ki imajo izgubo sluha, tako gluhi in naglušni, med nami in da se moramo naučiti komunikacije z njimi, predvsem pa biti strpni in lepo pristopiti do njih. Gluhe in naglušne osebe so v vsakdanjem življenju navajene komunicirati z ljudmi, ki dobro oz. običajno slišijo.«

Ob novogoriškem občinskem prazniku je bila podeljena tudi Bevkova listina, prejel jo je Renato Podbersič, zgodovinar in odličen poznavalec judovstva na Goriškem. Podeljenih je bilo tudi pet plaket, prejeli so jih Kulturno umetniško društvo Goriška Paleta, za tridesetletno aktivno delovanje na kulturno umetniškem področju, italijanist in umetnostni zgodovinar David Kožuh, ki orje ledino s tem v prizadevanju približati slepim in slabovidnim umetnost, frančiškanski pater Niko Žvokelj za širjenje prepoznavnosti samostana in cerkve na Kostanjevici, Matjaž Marušič, odličen poznavalec Bohinjske proge in aktivist na področju železniške in trajnostne mobilnosti ter Anton Vencelj za dolgoletno delo v dopisništvi RTV Slovenija ter odločnost pri ustanovitvi TV Primorka ter delovanje v Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije.

Foto: Ana Rojc

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Končno do vode iz Mrzleka - to sredo - takoj po 11.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down