Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Ob naraščanju števila obiskovalcev v dolini Soče velik izziv tudi javni prevoz

Leto 2022 je eno najbolj uspešnih let v turizmu Soške doline. Če je bilo prej rekordno leto 2019 z 850 tisoč nočitvami v celi dolini, se sedaj približujejo že milijonu nočitev letno.

V Tolminskih koritih so recimo presegli 100.000 obiskovalcev na leto. Direktor Zavoda Turizem Dolina Soče Viljam Kvalić: „Razmerje med domačimi in tujimi gosti je približno 70:30 v korist tujih gostov. Tako da nekako se številke oziroma to razmerje ponavlja že vsa leta z izjemo 2020, ko so bile razmere čisto drugačne in je bilo seveda več domačih gostov kot pa tujih.“

Največ je gostov iz Nemčije, Avstrije, Češke, Poljske, zadnja leta pa narašča tudi število Francozov, Špancev in Angležev ter Američanov. Te najbolj privablja kolesarstvo in pohodništvo. Sicer pa Kvalić izpostavlja, da je masa turistov pokazala na šibke točke oziroma določene pomanjkljivosti v dolini Soče: „Vsako leto se nam zgodi okrog 10 procentov več prenočitvenih zmogljivosti, seveda pa recimo ostala infrastruktura ne sledi temu. Govorimo o trgovinah, restavracijah, parkiriščih. In eden od izzivov, ki nam ostaja za v prihodnosti, ki je gotovo zelo pomemben, če ne v nekih pogledih najbolj pomemben, je javni prevoz.“

Želijo si namreč, da bi iz najbolj občutljivih točk umaknili vozila in do njih zagotovili javne prevoze. Glede te problematike se tudi skupaj s Skupnostjo Julijskih Alp in Triglavskim narodnim parkom obračajo na pristojna ministrstva. Kvalić sicer kot izzive, ki jih bo potrebno v prihodnje nasloviti, našteva tudi izvir Soče in Velika korita v Lepeni.

So pa v dolini Soče v letu 2022 obkljukali kar nekaj novosti: novo kolektivno znamko, zaključil se je tudi monitoring s kamerami na reki Soči. Na področju promocije trajnostnega turizma pa Kvalić izpostavlja individualen pristop do vseh ponudnikov.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Martina Alma in Milena Peterc

Preberi več

Novogoriški SNG praznuje kar 2 jubileja

Preberi več

RADIO ROBIN na Festivalu goriške obrti in podjetništva 2024

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down