Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Ob Kornu se še vedno dviguje prah

Dela ob novogoriškem Kornu so zaključena, južna športna (peš)pot in kolesarska pot bodo predvidoma v prihodnjem tednu predali uporabnikom, napoveduje Gorazd Božič, vodja kabineta novogoriškega župana. Prihodnje leto bodo povezali območje ob Kornu s Panovcem.

Projekt, ki je naletel na nasprotovanje dela stanovalcev, se tako zaključuje, nekateri pa še vedno opozarjajo, da ureditev posega v naravno okolje vodotoka, da po pešpoti že sedaj vozijo številni kolesarji, ter da je osvetlitev pretirana. Božič poudarja, da so stanovalcem prisluhnili:

"Že večkrat smo bili na terenu in se znjimi pogovarjali, dogovarjali, usklajevali in tudi spremenili projekt iz prvotno mišljenega, ki je bil zares preširok, prevelik posek v naravo z visokimi lučmi na gosto postavljenimi. Tako, da smo praktično vse pripombe stanovalcev upoštevali."

Kolesarska pot je urejena na odseku med priključkom na Trubarjevo ulico in mostom pri osnovni šoli Frana Erjavca in se bo navezovala na omrežje kolesark po mestu, večji del nove ureditve pa je namenjen sprehajalcem, zato bodo še posebej v prvem mesecu po odprtju redarji bolj pogosto na terenu:

"Da naredijo par tednov intenzivnejšega nadzora tako da se bo dejansko videlo, ali je res prišlo zdaj do nekega povečanja kolesarjev na tem delu. In vezano s tem tudi en tak vzgojni moment, da bodo redarji razlagali udeležencem prometa, da se tam pač ne smejo voziti s kolesom, sicer bodo padale kazni."

Kolesarjem, ki jih je vse več tudi v mestu vrtnic, pa želijo urediti še poti do gozda Panovec, priljubljene rekreativne točke za meščane. S tem bi pričeli konec prihodnjega leta:

"Da bo popolnoma povezan ves Panovec in mesto, bo potrebno dokončati še dva odseka, in sicer med Delpinovo ulico in to novo kolesarko potjo na koncu Trubarjeve. Ter odsek od mostička pri osnovni šoli Frana Erjavca mimo dijaškega doma na Streliško in potem na Panovec. To je predvideno v naslednjem letu in pol, da se izvede."

Ker je v Panovcu kolesarjenje prepovedano, bo potrebno razmisliti tudi o kolesarskem postajališču.

Kot je pojasnil vodja investicije ob Kornu, Zoran Ušaj, so dela, ki jih je izvedlo ajdovsko podjetje Stopar, zaključena, ostali so v pogodbenem znesku, ki je dobrih 300.000 evrov.

"Ob celotni trasi je urejena javna razsvetljava, manjši otoki, kjer so postavljene klopce. Tam smo zasadili tudi nova drevesa. Zasadili smo tudi živo mejo ob kolesarskem delu poti."

Pri šoli je bila izvedena tudi ureditev nabrežja Korna s tribunami, senco bodo v poletnih mesecih tam nudile na novo zasajene murve.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down