Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Ob jubileju glavni načrti prenova Gradu Kromberk in dogradnja Vile Bartolomei v Solkanu

Pred 70 leti je bil na današnji dan z odločbo Okrajnega ljudskega odbora Gorica ustanovljen Goriški muzej z imenom Okrajni muzej s sedežem v solkanski osnovni šoli. V začetnem obdobju je pod njegovim okriljem deloval tudi Tolminski muzej s svojimi zbirkami, kasneje pa se je dejavnost Goriškega muzeja razširila na zgornjo Vipavsko dolino, Brda in Kras.

Danes kot pokrajinska ustanova deluje na območju enajstih občin. Ob 70-letnici glavni cilji ostajajo obnova Gradu Kromberk in Vile Bartolomei v Solkanu, pravi direktor, Vladimir Peruničič: „Že leta opozarjamo, da je Grad v Kromberku potreben temeljite obnove, zadnja prenova objekta je bila v 70.ih letih in ključno nadaljevanje investicije tu, v Solkanu, kjer se nahajamo, z izgradnjo konservatorskih in restavratorskih delavnic in tudi z dograditvijo Vile Bartolomei, ker ta objekt danes nima vse potrebne osnovne infrastrukture, ni vode, ni ogrevanja.“

Dokumentacija je že vrsto let pripravljena, na potezi je mestna občina Nova Gorica, dodaja Peruničič. V muzeju se ob tem pripravljajo na leto 2025, ko bo Nova Gorica Evropska prestolnica kulture. „Smo pred novim petletnim obdobjem, se pravi, od 2023 do 2027, znotraj tega so umeščeni projekti, ki bodo izvedeni izključno iz okvira EPK-ja, ampak tu so tudi naše stalne zbirke, ki jih želimo nadgraditi in jih predvsem v letu 2025 predstaviti širši javnosti, v najboljši luči, kar zmoremo.“

Jubilejno leto bodo med drugim na Gradu Kromberk obeležili z odprtjem pregledne trojezične arheološke razstave, ki bo prikazala življenje v 1. tisočletju pr. n. št. na območju, ki ga muzej pokriva s svojim delovanjem.

Zgodovinsko obletnico pa na današnji dan beležijo tudi v Ajdovščini, 5. septembra leta 394, se je ob Mrzli reki, začela ena najpomembnejših bitk v poznem obdobju Rima, ki jo je dan kasneje odločila burja. Zmaga krščanskega Teodozija proti poganskemu cesarju Evgeniju je ustoličila krščansko vero.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Vzgoja malih otrok z dr. Vesno Vuk Godina. Ta četrtek.

Preberi več

ŠPORTNE IGRE MLADIH IN RADIO ROBIN

Preberi več

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down