Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Novogoriški župan o nadzoru Italije na meji s Slovenijo: ''Na našem območju tveganja in kriminalitete v povezavi z migrantsko problematiko ne zaznavamo!''

Že včeraj smo poročali, da Italija na meji s Slovenijo uvaja notranji nadzor. Začela naj bi to soboto, nadzor pa naj bi uvodoma trajal 10 dni. V obvestilu Bruslju o uvedbi nadzora na meji s Slovenijo navajajo zaostrovanje na kriznih žariščih, predvsem napade proti Izraelu, ki so povečali grožnje nasilja v EU. Opozarjajo tudi na stalen migracijski pritisk.

O tem je slovenskega notranjega ministra Boštjana Poklukarja obvestil italijanski notranji minister Matteo Piantedosi. Na dogajanje se je odzval tudi župan Mestne občine nova gorica Samo Turel: ''O tem ukrepu smo seznanjeni iz medijev. Takoj, ko smo to novico prebrali, smo najprej preverili pri naši policijski upravi, ali zaznavajo na našem območju morebiti kakšna povečana tveganja v zvezi z migrantsko problematiko. Zatrdili so nam, da jih ne. Niti ne zaznavajo povečanega števila migrantov v letošnjem letu niti ne zaznavajo kriminalitete, ki bi bila povezana z migranti.''

Dodaja, da so ljudje v goriškem prostoru že iz zgodovinskih razlogov in čisto življenjskih povezav zelo občutljivi na vsa vprašanja, povezana z uvajanjem mejnega nadzora. Slednji ga spominja na še zelo svežo in bolečo izkušnjo zaprtja meje v času epidemije koronavirusa. Nemudoma je poklical tudi goriškega župana Rodolfa Ziberno, ki o tovrstnih ukrepih sprva tudi ni bil seznanjen, še manj pa jim je naklonjen.

''Če bi res prevladal ta razmislek, da so kakršnikoli ukrepi potrebni, potem bi tako jaz kot kolega iz sosednje Gorice apelirala, da ti ukrepi čim manj vplivajo na vsakdanje življenje somestja, se pravi ljudi na obeh straneh meje. Razmišljala sva tudi o tem in tudi na tem področju se strinjava, da bi morebiti veljalo razmisliti o manj radikalnih ukrepih, morebiti o okrepitvi delovanja čezmejnih mešanih policijskih skupin, ki že delujejo na tem območju,'' dodaja Turel.

Še vedno so prisotna vsa prizadevanja, da bi prostor ostal brezmejen, nenazadnje je to tudi geslo prihajajoče Evropske prestolnice kulture GO!2025. Kot vse kaže, se bo tudi Slovenija odločila za podobno potezo, in sicer na meji s Hrvaško in Madžarsko.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down