Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Novogoriški zavod za zaposlovanje: nizka brezposelnost in premalo domače delovne sile

Na novogoriški območni službi Zavoda za zaposlovanje so konec junija ponovno zabeležili padec brezposelnosti. Ta se je v primerjavi z lanskim junijem zmanjšala za 17 odstotkov, pojasnjuje direktorica Tanja Cink in dodaja:

V primerjavi s koncem maja letos pa za približno 2,5 odstotka. V prvi polovici letošnjega leta se je na novo prijavilo za dobre tri odstotke manj brezposelnih oseb v primerjavi z enakim obdobjem lani.“

Pa tudi objav prostih delovnih mest je bilo v prvi polovici letošnjega leta za dobra dva odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Iz evidence brezposelnih pa se je zaposlilo skoraj 12 odstotkov oseb.

Kar še vedno kaže na ugodno situacijo, kar se zaposlovanja tiče, ampak je treba izpostaviti, da je tudi strukturno gledano naša evidenca za delodajalce vse manj zanimiva. Kaj želim s tem povedati – na tolminskem uradu za delo konec junija beležimo že več kot 60 odstotkov brezposelnih, ki so starejši od 50 let, medtem ko je državno povprečje dobrih 40 odstotkov. Mladih do 29 let pa nimamo niti 4 odstotke.“

Zato si delodajalci v precejšnji meri pomagajo z zaposlovanjem tujcev. Na novogoriški območni enoti Zavoda za zaposlovanje so v sodelovanju z območno severnoprimorsko gospodarsko zbornico in območnimi obrtnimi zbornicami v regiji pred kratkim pripravili strokovni posvet o zaposlovanju in delu tujcev, da bi goriškemu gospodarstvu priskočili na pomoč tudi v tem oziru.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Stoletni park ob vili Rafut s sodobnimi elementi - v ponedeljek med 11. in 12. uro

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down