Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Novogoriški svetniki potrdili zvišanje cen Komunali, namesto Humarjeve v mestni svet Bizimoski

Tudi novogoriški mestni svetniki so potrdili sklep o zvišanju cene ravnanja s komunalnimi odpadki. Ta se bo s 1. julijem zvišala za dobrih 20 odstotkov in bo znašala nekaj več kot 8 evrov na osebo na mesec. S povišanjem se sicer na včerajšnji seji novogoriškega mestnega sveta vsi svetniki niso strinjali.

Ključni razlogi za dvig cen, ki se zadnja tri leta ni spreminjala, so po besedah Darka Lična, direktorja novogoriške Komunale naslednji:

Povišani stroški pogonskega goriva, stroški rezervnih delov – za primerjavo naj povem da stroški rezervnih delov so narasli od 25 do 35 odstotkov.“

Poleg tega pa še stroški nabave osnovnih sredstev in cena električne energije. Obenem pa je podjetje Kostak iz Krškega, ki izvaja obdelavo in odlaganje komunalnih odpadkov povišalo ceno teh storitev. Podražitve niso podprli svetniki SD in Levice. Tomaž Horvat iz SD je med drugim navedel naslednje razloge:

Menimo, da ne daje odgovorov na vprašanje, kje se upošteva poračun v preteklem proračunskem obdobju preveč zaračunanih sredstev uporabnikom v skupni višini 566.000 evrov. Iz dokumenta tudi niso razvidni vsi prihodki, ki so ustvarjeni z drugimi aktivnostmi, ki jih izvaja družba Komunala.“

Da se jim zdi podražitev pretirana, je v imenu svetnikov Goriška.si dodala tudi Tina Krog, medtem ko je Aleš Markočič iz Gibanja Svoboda v potezi SD-ja videl nabiranje političnih točk.

Morda prav točno tista svetniška skupina, ki je v prejšnjem mandatu kot koalicijski partner sprejela odlok, kjer se sprememba cen lahko odvija na dve leti. Verjetno se je načrtno to tudi sprejelo, da leto pred volitvami ne bo dviga cen. In posledično imamo tudi danes verjetno višji dvig cen, kot bi, če bi realno tudi cene v prejšnjem letu dvignili.“

Svetniki so nazadnje dvig cen potrdili, med drugim pa so sprejeli tudi sklep o prenehanju mandata Vesni Humar, svetnici Gibanja Svoboda, ki je tudi državna sekretarka na Ministrstvu za Slovence v zamejstvu in po svetu. Skladno s pojasnili Komisije za preprečevanje korupcije sta funkciji mestnega svetnika in državnega sekretarja nezdružljivi. Humarjevo bo v mestnem svetu nadomestil svetnik Igor Bizimoski.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down