Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Novogoriški mestni svetniki prikimali odlokom o spodbujanju kmetijstva in podjetništva

Mestna Občina Nova Gorica Stavba 1

V Novi Gorici bodo v sredo namenu predali prve avtomatizirane samočistilne javne sanitarije v centru mesta. Novogoriški mestni svetniki so včeraj med drugim sprejeli občinski odlok, s katerim so potrdili, da bodo novost v najem in upravljanje predali javnemu podjetju Mestne storitve. Uporaba javnih sanitarij bo sicer plačljiva, je na seji povedala Martina Remec Pečenko, vodja občinskega oddelka za gospodarsko javno službo:

Določene so naloge, ki jih bo javno podjetje opravljalo in določena je plačljiva uporaba javnih sanitarij. Ceno, je predvideno, sprejme župan. Ker se predvideva, da bodo stroški izvajanja javne službe presegali prihodke iz naslova uporabe, bo potrebno razliko pokrivati iz proračuna.“

Svetniki so sprejeli tudi akcijski načrt ukrepov za trajnostni razvoj turizma v občini do leta 2026. Mestna občina se je kot destinacija v Zeleno shemo turizma vključila leta 2016 in trenutno nosi srebrni znak Green destination. Nika Testen, višja svetovalka župana, je na seji pojasnila, da je akcijski načrt ukrepov za trajnostni razvoj turizma v občini, ki so ga svetniki tudi potrdili, eden od korakov v zeleni shemi.
„Akcijski načrt vključuje ukrepe iz šestih področij, in sicer destinacijski management, narava in krajina, okolje in podnebje, kultura in tradicija, družbena klima in poslovanje turističnih podjetij in komunikacija. Mestna občina je bila najbolje ocenjena na področju narave in kulture, kar pa ne pomeni, da na teh področjih ne bomo nič delali, prav tako so s teh področij ukrepi vključeni v akcijski načrt.“

Več poudarka pa bodo namenili ostalim področjem, kjer so bili slabše ocenjeni, dodaja Testen. Svetniki so soglasno sprejeli še Odlok o ohranjanju in spodbujanju razvoja kmetijstva, gozdarstva in podeželja v občini za programsko obdobje do leta 2027. Prav tako so brez razprave in glasu proti potrdili odlok o dodeljevanju proračunskih sredstev za spodbujanje podjetništva in inovativnosti ter odlok, s katerim svetniki pooblaščajo občino, da vloži zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti Zakona o pogrebni in pokopališki dejavnosti.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Zakaj so alkopopsi lahko težava? Ta ponedeljek, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down