Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Novogoriškemu Centru zelenih tehnologij obljubljeni državni milijoni

Turel In Papic

Danes se je v Novi Gorici mudil minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič. Pogovor z županom novogoriške mestne občine Samom Turelom, rektorjem Univerze v Novi Gorici Boštjanom Golobom in direktorjem Centra zelenih tehnologij Matjažem Valantom je peljal v dve smeri.

''Prva je malo bolj podrobna predstavitev Centra zelenih tehnologij, torej projekta, ki ga peljemo skupaj z Univerzo v Novi Gorici. Kot smo lahko slišali in zaradi česar se ministru zahvaljujem, je vlada potrdila pismo o nameri, torej dokument, s katerim zagotavlja, da bo v primeru uspeha na drugem delu razpisa projekta Timing pri Evropski uniji, ki je vreden skupaj 30 milijonov evrov, vlada temu projektu dodala svojih 15 milijonov,'' je povedal Turel.

Ministru so natančno predstavili načrtovane vsebine Centra zelenih tehnologij, ki je bil ustanovljen pred dvema letoma. Center bo samostojna raziskovalna in razvojna institucija, ki bo pripomogla k prenosu raziskovalnih rezultatov iz laboratorijev v industrijo, kmetijstvo in širše. Glavna področja delovanja bodo trajnostna energetika in druge trajnostne tehnologije. Na dolgi rok je želja ustvariti center, ki bo osrednje slovensko stičišče za vse aktivnosti trajnostnega razvoja.

''Pomembno je to, da s tem centrom gremo v področje prenosa znanja v vsakdanje življenje in v aplikativno uporabo, kar je gotovo izredno pomembno za boljše izkoriščanje akademskega znanja v industriji in širše v družbi,'' je dodal Papič.

Drugi del današnjega obiska pa je bil namenjen seznanitvi ministra z namero Univerze v Novi Gorici, da 5 fakultet in njihovih dodiplomskih študijskih programov preseli v urbano okolje Nove Gorice: ''Po naših izkušnjah je izredno pomembno, da so študenti v bolj urbanih okoljih, ker sami vemo, da je v času študija pomembno tudi socialno življenje. V manjših krajih je težko zagotavljati določeno število študentov.''

Selitev dodiplomskih študijev v urbano okolje bi bilo pomembno tudi za samo Novo Gorico, ki bi si s tem lahko utrdila status univerzitetnega mesta, zaključuje Papič. Njegove pomoči si obetajo predvsem pri iskanju možnosti selitve programov v prostore, ki so trenutno v lasti države. Sem spadajo tudi prostori Finančne uprave Republike Slovenije, za katere se je večkrat govorilo, da niso v dobrem stanju, a župan zagotavlja, da jih je stroka ocenila kot primerne, bodo pa zagotovo preverili še vsaj enkrat.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako pa kaj zdravje v Novi Gorici? V ponedeljek po 11. uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down