Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Novogoriška občina naročila interno revizijo črpanja sredstev, ki jih je Zavod GO!2025 prejel z ministrstva

Ministrstvo za kulturo je za programski del projekta Evropske prestolnice kulture 2025, katerega nosilka je Nova Gorica v partnerstvu z Gorico, za letošnje leto namenilo 2 milijona evrov. Ker je od te vsote javni zavod GO!2025 v letošnjem letu počrpal komaj nekaj več kot 14.000 evrov za program, za plače zaposlenih na programu pa v okoli 160.000 evrov, je novogoriška mestna občina naročila notranjo revizijo.

Izziv kot županu še vedno vidim oziroma nekoliko me skrbi dinamika črpanja programskih sredstev, ki jih je zagotovilo ministrstvo za kulturo, zato moramo na tem področju še dodatno zavihati rokave in res poskrbeti, da tisto, kar je za program državnih sredstev namenjeno, da bo tudi zakonito in pravočasno počrpano.“

Župan Turel dodaja, da je razlog za slabo črpanje omenjenih državnih sredstev v funkcioniranju zavoda, na vprašanje, ali je nezadovoljen z delom zavoda pa odgovarja:

„Moram reči, da me res skrbi to, ja.“

Da je Mestna občina nova Gorica v tej zgodbi zgolj v vlogi kontrolorja, dodaja Mija Lorbek, vodja županovega kabineta, ki še pojasnjuje, da vse zahtevke in pravne podlage pripravlja Zavod GO 2025 na podlagi realiziranih programov in podpisanih pogodb.

V tem procesu se očitno nekaj zatika. Mestna občina Novca Gorica je tudi naročila interno revizijo, da bomo ugotovili rezultate, kaj je razlog temu in da bi jih čimprej odpravili, da bo to gladko in čimboljše steklo, ker je to pomemben projekt za našo občino in regijo.“

Interna revizija naj bi bila zaključena v prihodnjih tednih. Če bo pokazala, da je krivda za dosedanje preslabo črpanje državnih sredstev na strani vodstva, župan napoveduje, da bo sledilo ustrezeno ukrepanje, najprej v okviru sveta zavoda, če bo potrebno pa še preko mestnega sveta.

Do tako nizkega črpanja 2 milijonov programskih sredstev je v letošnjem letu po besedah Gorazda Božiča, direktorja Javnega zavoda GO!2025 prišlo zato, ker so pogodbo o financiranju z mestno občino Nova Gorica podpisali šele 6. aprila, kar je bila podlaga, da lahko sredstva začnejo črpati.

Oziroma sklepati pogodbe z nosilnimi partnerji, na projektih, ki jih je kar 80 v tem trenutku in potem posledično zaženemo to „mašinerijo“ črpanja, ki pa je zaenkrat še kar dolga.“

Božič zagotavlja, da bodo do konca leta uspešni glede črpanja vseh programskih sredstev ministrstva za kulturo, ki so namenjena za letošnje leto: do sredine novembra naj bi počrpali 1,5 milijona evrov za programe, preostali del pa za stroške dela. Če jim do tega termina to ne bi uspelo, bodo zaprosili za rebalans.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Katja Kralj in Karra

Preberi več

Ta ponedeljek, takoj po 11. uri, v živo iz studia v Ajdovščini: 160 letnica Lavričeve knjižnice

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down