Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Novogoriška mestna in briška občina pripravljata skupno Celostno prometno strategijo

Andrejka (2)
Foto: Občina Brda

Mestna občina Nova Gorica skupaj z Občino Brda pripravlja celostno prometno strategijo. Uspešno sta kandidirali na Javnem razpisu za sofinanciranje občinskih celostnih prometnih strategij v okviru Programa evropske kohezijske politike v obdobju od 2021 do 2027 in tako pridobili 61.600 evrov sofinanciranja.

''Do sedaj smo projekte, konkretno kolesarsko pot, ki smo jo gradili v tem obdobju, navezovali na celostno prometno strategijo Mestne občine Nova Gorica, ker smo v tem zaokroženem območju 20 kilometrov izven same mestne občine. Vendar sedaj načrtujemo tudi omrežje kolesarskih povezav znotraj same občine, pa tudi drugače bi želeli pogledati - z nekega strokovnega vidika - samo prometno urejenost tako pešcev in kolesarjev kot avtomobilov ter ostalih udeležencev v prometu,'' je povedala Anita Manfreda, direktorica občinske uprave Občine Brda.

Dodaja, da je turizem v občini v polnem razmahu, zato bodo poskušali opredeliti glavne točke in zadati prednostne naloge, s pomočjo katerih bi s celostno prometno strategijo kandidirali na ostalih evropskih razpisih, primarno pa si bodo ustvarili sliko, kaj občina v tem trenutku najbolj potrebuje in kje morajo zavihati rokave.

Marko Mikulin, voda razvojne pisarne MONG, pravi, da bo nova prometna strategija nadgradnja prejšnjih: ''Želja je, da bi sodelovali z več občinami. Sedaj smo sodelovanje uspeli vzpostaviti z Občino Brda, saj poleg tega, da vsaka občina pripravi svojo občinsko celostno prometno strategijo, je bila združitev oz. povezava v konzorcij z namenom, da bi se vključilo v občinsko celostno prometno strategijo tudi poglavje, ki obravnava skupno prometno strategijo, se pravi prometne tokove, ki se dogajajo med sosednjimi občinami. To je ključen namen.''

Ključen del je analiza skupnega prometnega sistema in kakšni so trenutni ukrepi trajnostne mobilnosti, dodaja Mikulin: ''Strategija bo razdeljena na tri ključne sklope: prometni migracijski toki, vezani na tranzit in generatorje prometa, prometni tokovi, vezani na dostop do turističnih infrastruktur, in prometni tokovi, vezani na potrebe dostave blaga oz. sistem logistike.''

Na podlagi omenjenih analiz bodo pripravili ustrezne ukrepe, ki bodo vključevali širše območje in optimizirali prometne tokove. Sistem ne bo izboljšal prometa samo v posameznih občinah, ampak širši migracijski tok med obema občinama.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako pa kaj zdravje v Novi Gorici? V ponedeljek po 11. uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down