Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Novela zakona o varstvu okolja gre v tretjo obravnavo

Državni zbor je na današnji izredni seji opravil drugo obravnavo predloga zakona o varstvu okolja, ki zaostruje zahteve glede izpustov iz naprav za sosežig, med katere spada tudi Salonit Anhovo. Poslanci so sprejeli dopolnila predlagateljev, tretjo obravnavo pa bodo opravili na naslednji seji.

Pri predlagateljih - v Društvu EKO Anhovo in dolina Soče ter Inštitutu 8. marec - poudarjajo, da bo noveliran zakon prinesel spremembe, s katerimi bodo pridobili vsi: prebivalci Anhovega, Soške doline, Krškega in ostalih krajev, kjer obratujejo naprave za sosežig.

Med razpravo je bilo slišati pomisleke, da se omenjeni industrijski obrati novim zahtevam zaradi neobstoječih tehnologij ne bodo mogli prilagoditi, zaradi česar jim grozi zaprtje.

To so na včerajšnjem protestnem shodu pred stavbo Občine Kanal ob Soči opozarjali tudi sami Salonitovi delavci: ''Skrbi nas za svoja delavna mesta in želimo ohraniti dela tudi zanamcem, mladim, večinoma so sedaj tam mladi. To je prva skrb, se pa bojimo, kaj bo, glede na to, da nihče nima posluha in nas nihče do sedaj ni poslušal,'' je povedala predstavnica delavcev Graziela Simčič

Podporniki novele pa poudarjajo, da spremembe zakona ne bodo ogrozile delovnih mest. Med njimi je tudi kanalski župan Miha Stegel: ''Občina se zavzema za to, da se izboljša delovanje Salonita Anhovo. Večina prebivalcev je za novelo zakona, tudi mi menimo, da je zakon dober. Samo sprejetje sprememb zakona pa ne bo pomenilo zaprtja tovarne.''

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako pa kaj zdravje v Novi Gorici? V ponedeljek po 11. uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down