Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Nove prenove v ajdovski občini - kolesarske enoslednice in Dvorana prve slovenske vlade

Foto: Občina Ajdovščina

Sedem kolesarskih enoslednic nad Palami je v teh dneh deležno temeljitih del na terenu, namenjenih utrditvi in označitvi prog, novo podobo pa bo kmalu dobila tudi notranjost Dvorane prve slovenske vlade v središču Ajdovščine.

Gorsko kolesarstvo pridobiva na priljubljenosti, zato je bila velika želja tako lokalne skupnosti kot drugih deležnikov, da se gorske kolesarje omeji na le za to dejavnost namenske proge in s tem zmanjša morebitna nesoglasja oziroma konflikte med različnimi uporabniki prostora ter lastniki zemljišč.

Ker večina prog poteka po gozdnih poteh, je morala občina najprej pristopiti k pridobivanju potrebnih dovoljenj oziroma soglasij Zavoda za gozdove, Zavoda za varstvo narave, Agencije Republike Slovenije za okolje, Zavoda za varstvo kulturne dediščine, Direkcije Republike Slovenije za vode in drugih upravljavcev javne infrastrukture ter lastnikov zemljišč.

Irena Štokelj z Občine Ajdovščina izpostavi: ''Ukrepi, ki se trenutno izvajajo, se nanašajo na zahteve, ki so bilo podane s strani mnenja- in soglasodajalcev, te pa se nanašajo pretežno na potrebne sanacije oz. zagotovila, ki bodo preprečevala in omejevala nastajanje škode v naravnem okolju ter omogočila varno uporabo tega prostora vsem ostalim deležnikom.''

Poleg odvodnjavanja, varovanja naravnega okolja in zagotovitve varnosti je v teku tudi priprava opozorilne signalizacije. Investicije stanejo dobrih 50.000 evrov, ureditev pa bo predvidoma zaključena do konca septembra ali začetka oktobra.

Se je pa Občina Ajdovščina lotila še ene prenove. Dvorana prve slovenske vlade v času najdaljših počitnic izjemoma gosti dogodke, saj se v njej izvaja poletni remont.

Kaj vse urejajo? To nam razkrije Tina Velikonja z ajdovske občine: ''Oder dvorane je že okrašen z novimi stranskimi zavesami, v teh dneh pa se postavlja oz. prenavlja tehnična kabina nad parterjem, tako da bo dvorana nared pred prvimi večjimi dogodki, ki bodo v tej jeseni. Prvi se obeta že prihodnjo soboto, 26. avgusta, ko bo v Dvorani prve slovenske vlade potekalo odprtje 5. mednarodnega festivala Akvarela Castra.''

V letošnjem letu sta bila iz zgornjih prostorov že umaknjena oba projektorja, ki že sodita v zgodovino slovenskega kina. Na račun obeh velikih strojev, ki sta razstavljena v avli dvorane, pa se je v tehniki pridobilo nujno potreben prostor za nove aparature in njihove upravljavce. V sredinskem prostoru bo tako urejeno večje okno, skozi katerega bo tehnično osebje bistveno lažje spremljalo in opremljalo prireditev na odru. Do konca poletja pa bodo na novo prebarvane tudi odrske deske.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Katja Kralj in Karra

Preberi več

Ta ponedeljek, takoj po 11. uri, v živo iz studia v Ajdovščini: 160 letnica Lavričeve knjižnice

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down