Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Nova magistrska smer na Univerzi v Novi Gorici

Na Univerzi v Novi Gorici bodo z novim študijskim letom 2023/24 ponudili novo magistrsko smer Zgodovine in kulture čezmejnih prostorov. Podrobneje jo bodo predstavili na informativnih dnevih sredi februarja, informacije pa so tudi na voljo na spletni strani Humanistike Univerze v Novi Gorici.

Nova magistrska smer je del prenovljenega magistrskega programa humanističnih študij, ki nudi študentkam in študentom možnost raziskovanja jezikoslovja, literarnih ved, čezmejnih prostorov z vidika zgodovine in kulturnih študij, pravi Peter Purg, dekan fakultete za humanistiko, in dodaja:

Temeljni cilj tega študijskega programa je usposobiti strokovnjakinje in strokovnjake, ki bodo imeli celovit pogled v zgodovine čezmejnih prostorov, še posebej kakršen je naš goriški. S poudarjanjem znanstvenih pristopov k raziskovanju, osmišljanju, refleksiji in uporabi kulture na podlagi interdisciplinarnosti ter nekega pluralističnega, večsmernega razumevanja sodobnosti.“

Kje bi študentje po končanem študiju lahko iskali zaposlitev?

Gre za precej zaposljive profile, tako na področju turizma, galerij, muzejev, kulture v širšem smislu, večjezičnost, večkulturnost, seveda tudi v podjetjih. Po končanem študiju bodo zmožni tako avtonomnega strokovnega udejstvovanja kot delovanja v specifičnem podjetju, zavodu ali pa organizaciji tudi v javnih organizacijah, ki se ukvarjajo z zgodovinskimi, medkulturnimi, čezmejnimi vprašanji ter razvojnimi izzivi.“

Primerljive študijske smeri, ki bi imela poudarek na čezmejnosti, na drugih fakultetah oz. univerzah v državi še ni. Purg dodaja, da so na Fakulteti za humanistiko raziskali potrebe po takšnih profilih in kot kaže, jih primanjkuje. Zadnje čase se je, poudarja dekan Purg, precej vlagalo v tehnične, naravoslovne smeri, manj pa v humanistiko. Študij na novi magistrski smeri Zgodovine in kulture čezmejnih prostorov je pokrit z državno koncesijo, nanj bodo sprejeli okoli osem študentov.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down