Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Nova Gorica bo kmalu dobila nov zeleni vstopni center

Novogoriška mestna občina je bila uspešna na Javnem razpisu Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport. V okviru projekta »Ureditev zelenega vstopnega centra v turistično varovano območje Lijaka« bodo vzpostavili zeleno vstopno točko.

Projekt, ki je nastal ob podpori Javnega zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina ter Športnega društva Polet, omogoča razvoj in nadgradnjo obstoječe turistične, športne in rekreacijske ponudbe ter predstavitev turistične ponudbe Nove Gorice in Vipavske doline.

Župan Samo Turel ne skriva zadovoljstva: ''Naj najprej povem, da je to območje kot del Nature 2000 bilo rak rana oz. degradirano in zanemarjeno, čeprav je na neposrednem vstopu v samo mesto Nova Gorica ter je že sedaj zelo obiskano in koriščeno s strani športnikov, predvsem padalcev, zato smo zelo zadovoljni, da s projektom in konkuriranjem na razpisu uspeli pridobiti 350.000 evrov nepovratnih sredstev.''

Vrednost celotnega projekta je sicer ocenjena na 780.000 €, razliko bo mestna občina zagotovila v občinskem proračunu. V letošnjem letu bodo začeli z izdelavo projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja. Zaključek projekta oziroma otvoritev vstopne točke je predviden v prvi polovici leta 2025.

''Pridobili bomo kar nekaj uporabnih površin, zastekljen večnamenski prostor z malo sončno elektrarno, informacijsko pisarno, namenjeno tudi prodaji lokalnih spominkov, izposojevalnico koles, infrastrukturo, potrebno za uporabnike postajališč za avtodome, malo čistilno napravo, ploščad, ki bo namenjena vzpostavitvi premične gostinske ponudbe.''

Prostor bo prijazen in prilagojen tudi gibalno oviranim in ostalim ranljivim skupinam. Vsa infrastruktura bo upoštevala načela zelene trajnostne gradnje, kar pomeni, da bodo uporabljeni trajnostni materiali s poudarkom na lokalnem lesu.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Ne vem, kaj naj z otrokovo jezo in agresijo – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down