Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Noč minila mirneje od napovedi

Ujme Tolmin

Noč je na severnem Primorskem minila mirneje od napovedi. Predvsem v Baški grapi so ljudje s strahom pričakovali kaj bo prinesla nova vremenska fronta. A se črn scenariji prejšnjega petka, na srečo, ni ponovil, tudi po zaslugi vseh interventnih služb, ki so že pri sami pripravi na zadnje ujme naredile velikansko delo.

Kje je bilo ponoči najhuje? ''V Baški grapi nismo beležili večjih intervencij. Bilo je nekaj podrtega drevja, odkrita hiša v Čepovanu, v okolici Tolmina pa so trenutno zaprte ceste zaradi poplav,'' povzema poveljnik civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač.

Silovit veter je odkril južni del strehe na stanovanjskem objektu v Lokovcu v Mestni občini Nova Gorica, kjer prebiva družina s 6 otroki. Ponoči je potekala intervencija gasilcev.

Zaradi poplavljanja objektov so posredovali v Kanalu, tamkajšnji osnovni šoli pa so dostavili protipoplavne vreče. Tudi v Selu v občini Ajdovščina je voda ogrožala stanovanjski objekt.

Podrta drevesa so ovirala promet na cestah: Bovec – Žaga, Kanal – Avče in Doblar – Ročinj. Zaradi vode na cestišču je bil promet oviran na cesti Tolmin – Kobarid pri Kamnem, med Žago in Bovcem pri gostišču Žvikar in med Bovcem in Trento pri Soči. Tam je eno vozilo tudi obtičalo v vodi.

Zaradi plazu je še vedno zaprta cesta Most na Soči – Modrej. Nekaj je bilo težav tudi v Brdih, največ na relaciji Dobrovo-Vipolže, v Zalem Bregu in Gradnem zaradi zemeljskih plazov. Do sanacije občinska uprava zapira cestni odsek Dobrovo-Vipolže, obvoz bo potekal čez Ceglo in Medano.

Po 4. uri zjutraj so zaradi poplavljenega zaprli tudi cesto Tolmin – Volče, cesta Bača pri Modreju - Petrovo Brdo pa je znova odprta. V Avščku v občini Kanal ob Soči je podrto drevo padlo na osebno vozilo.

Drugod po Goriškem in na Krasu, kljub močnemu vetru, ni bilo večjih težav. Rdečega alarma ni več, a še vedno velja poziv k previdnosti: ''Še zmeraj je razglašen oranžni alarm za naše območje, ni več rdečega. Prebivalci tega območja morajo paziti predvsem na zemeljske plazove in spremljati situacijo ter upoštevati navodila pristojnih služb, ki so na terenu,'' zaključuje Kosmač.

Pri tem velja opozorilo, da potovanje prilagodite razmeram na cestišču. Tudi v prihodnjih dneh so žal napovedani večji nalivi, kar še povečuje možnost dodatnih plazov in ostalih nevšečnosti.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down