Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Narava tudi letos pokazala zobe, a špargljev in češenj bo dovolj

Untitled Design 2024 05 07t135933.869
Foto: Občina Miren-Kostanjevica

Narava je letos ponovno pokazala zobe, a letine češenj in špargljev ni oz. ne bo odgriznila. Poročali smo že, da sta destinaciji Brda in Miren Kras združili moči v skupni kampanji ''Okusi ljubezni'', s pomočjo katere promovirata češnje in šparglje, ki niso zgolj lokalne surovine, ampak kot sezonski okusi predstavljajo paradne konje prepoznavnosti obeh destinacij.

Lani je bila zaradi slabih vremenskih razmer letina mizerna. Kaj pa letos? Tina Novak Samec, direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda, pravi, da na pridelavo češenj močno vplivajo podnebne spremembe: ''Ne moremo vedeti iz leta v leto, kakšna bo letina. Če lahko povem, lani smo bili priča eni izmed najslabših letin zadnjih let, ko smo prvič bili primorani odpovedati naše mini festivale briške češnje v Avstriji, kar se dejansko v 30 letih še ni zgodilo. Letos pa naši pridelovalci napovedujejo kar dobro letino.''

Prej našteto vpliva tudi na rast, kvantiteto in kvaliteto špargljev. Ariana Durnik, direktorica javnega zavoda za turizem Miren Kras: ''Tudi če količinsko zmanjka, jih imamo vedno dovolj za naše gostince. Gostilne bodo zagotovile krožnike, ki smo jih obljubili, se pravi v maju in najmanj do sredine junija.''

Danes so v Gostilni Bric v Mirnu pripravili poseben strokovni posvet, na katerem so se posvetili prav češnjam in špargljem, za največje gurmane pa 22. maja, ob 18. uri, pripravljajo gala večerjo v Vili Vipolže.

Sicer pa se bosta dva meseca razvajanja brbončic zaključila s tradicionalnima prireditvama, ki vsako leto privabita na tisoče obiskovalcev iz Slovenije in tujine – 25. in 26. maja v Orehovljah ne zamudite Praznika špargljev, 8. in 9. junija pa v Brdih Festivala briške češnje.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down