Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Največja težava severne Primorske je zagotavljanje primerne oskrbe s pitno vodo in čiščenja odpadnih voda

Foto Prispevki (14)
Foto: kraji.eu

Na seji sveta severnoprimorske regije so župani in ostali predstavniki občin spregovorili o razvojnih projektih občin in težavah, s katerimi se ob tem srečujejo. Med številnimi razvojnimi projekti so izpostavili predvsem komunalno infrastrukturo.

"V tem trenutku se osredotočamo na projekte, ki jih začrtuje dogovor za razvoj regij, to je ta teritorialni mehanizem, in so usmerjeni na štiri področja. Prvo so podjetniški inkubatorji, začenjamo pa tudi pogovore o možnostih vzpostavitve mrežnega inkubatorja, ki bi pokril celotno regijo," je povedal direktor Posoškega razvojnega centra Simon Škvor.

Največje potrebe celotne regije predstavljajo težave z zagotavljanjem primerne oskrbe s pitno vodo in čiščenjem odpadnih voda. "S takimi težavami se sooča večina regij v Sloveniji, saj morajo projekti obsegati najmanj 2000 populacijskih enot za čiščenje odpadne vode in nad 10.000 populacijskih enot za vodovodne sisteme. Tukaj imamo kot regija kar precej izzivov, da te projekte uskladimo."

Zelena infrastruktura je novost med projekti v obdobju 2021-2027 in zajema predvsem urejanje urbanih mestnih središč. Kot četrto področje pa je Škvor omenil investicije v državno kolesarsko omrežje, ki so v prejšnji finančni perspektivi lepo zaštartale, v svetu pa si želijo, da bi se z isto kondiciji tudi nadaljevale.

Minister Aleksander Jevšek je prisotnim predstavil evropske kohezijske politike v obdobju 2021-2027 ter osnutek zakona o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja, katerega novelo bodo predvidoma do poletja poslali v parlamentarno proceduro: "Severnoprimorska regija je regija, kjer župani znajo medsebojno sodelovati, ki se znajo povezovati, ki govorijo z enim glasom in to je tisto, kar je zelo koristno tudi pri koriščenju evropskih sredstev in sploh pri ukrepih skladnega regionalnega razvoja.''

Državna sekretarka Andreja Katič je v razpravi razkrila, da bo v novelo zakona vključeno tudi pravilo, da država ne sme več nalagati lokalnim skupnostim dodatnih nalog, če ob tem ne zagotovi tudi finančnih sredstev, ki so potrebna za njihovo izvajanje.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down