Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na Vipavskem se pričenja trgatev

V vinogradih v Vipavski dolini bodo začeli s trgatvijo prej kot običajno. Prve grozde sorte chardonay bodo v Kleti Vipava 1894 predvidoma odkupili konec tega tedna, 27. avgusta.

Tako vodja kleti v vipavskem podjetju, Nika Gregorič: "S trgatvijo bomo, če bo vreme to dopuščalo, začeli v soboto, 27. avgusta in sicer s sorto chardonnay in nekaj sorte sauvignon za potrebe za pridelave za mošt."

Zaradi izjemne suše bo pridelka manj kot ga ponavadi v povprečju poberejo iz vinogradov: "Ocenjujemo, da predvsem, kar se teh zgodnjih sort tiče, bo izpad, nekje tam 40 odsototkov v količini, se pravi 40 odstotkov manj nasproti nekemu pvoprečju. Najbolj realen odgovor pa bomo dobili prav na prvi dan trgateve, ker se bo dejansko videlo, koliko so ljudje ocenili, da je na trtah in kaj bodo dejansko potem pobrali."

Trgatev bo ob primernem vremenu trajala približno mesec dni, razen... "Prilagajali bomo samemu vremenu najbolj in zdravstvenemu stanju grozdja, tako da se bo pokazala potreba oziroma, če se bo izkazalo, da določene sorte in lege izkazale, da zelo lepo zorijo in se dobro držijo, bodo pač na trtah ostale malo dlje. "

Po objavljenem ceniku bodo vinogradniki za kilogram grozdja dobili med 35 centi in enim evrom, odvisno seveda od sorte in ostalih parametrov. Kooperanti z dolgoletnimi pogodbami bodo dobili nekoliko več, še dodatnih 15 odstotkov pa si lahko obetajo vinogradniki z desetletnimi pogodbami za zgodnje sorte grozdja.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down