Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na vidiku še ena podražitev

Položnice Canva

Položnice za odvoz in obdelavo odpadkov bodo poleti postale dražje. Briški svetniki so novo ceno za leto 2024 potrdili na sinočnji seji, sledijo še ostale občine, v katerih novogoriška Komunala in krški Kostak opravljata gospodarski službi ravnanja s komunalnimi odpadki in obdelave določenih vrst komunalnih odpadkov, odlaganja ostankov predelave ali odstranjevanja komunalnih odpadkov.

Direktor Komunale Nova Gorica Darko Ličen: "Občine morajo sprejeti dva elaborata, ker imajo tudi dva koncesionarja, in sicer Komunalo za zbiranje komunalnih odpadkov in družbo Kostak za obdelavo in odlaganje komunalnih odpadkov. Skupna cena za izvajanje vseh treh dejavnosti naj bi se s 1.7. povišala za 0,49 evra brez DDV oziroma 0,51 (evrov, op.p.) na osebo na mesec skupaj z DDV."

Štiričlanska družina bo torej na letni ravni plačala 24 evrov več. Kateri so poglavitni razlogi za podražitev? "Predvidena sprememba cen je posledica povišanih stroškov, predvsem materialnih stroškov, stroškov storitev odlaganja kosovnih odpadkov, nenazadnje pa tudi predelave mešanih komunalnih odpadkov, kar je posledica tudi pomanjkanja sežigalnic oziroma predelanih odpadkov gorljivih frakcij, ki jih Slovenija enostavno sama ne more sežgati."

Zaradi tega odobravajo Zakon, ki je trenutno v javni obravnavi, ker, kot navaja Ličen, rešuje samozadostnost Slovenije. "In s tem posledično tudi na dolgi rok znižuje cene ali pa zmanjšuje pritisk na povišanje cene."

Skladno z zakonodajo sta predvideni dve novi sežigalnici: v Ljubljani in Mariboru. Kaj bosta pomenili na položnicah uporabnikov, je težko predvideti, še dodaja Ličen, saj bo do njune uvedbe gotovo minilo vsaj 5 let.

(foto: Canva)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down