Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na Tolminskem korak bližje obvoznici Volče

Volce
Foto: Wikipedija

V Občini Tolmin so korak bližje izvedbi obvoznice Volče. Namreč, ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je podpisala sklep o potrditvi študije variant oz. predinvesticijske zasnove. Dokument je tudi predhodno pregledala pristojna komisija pri ministrstvu in izdelala strokovno oceno o upravičenosti investicije.

''Obvoznica je za naselje Volče izjemnega pomena, predvsem za kvaliteto bivanja, kajti trenutno je kraj razdeljen na polovico z državno cesto. Vemo, da je tam veliko tovornega prometa, da so ožine med stavbami ponekod takšne in da ni možno zagotavljati niti ustreznega pločnika. Z obvoznico bodo razvojne priložnosti za Volče veliko večje,'' je povedal tolminski župan Alen Červ.

S podpisanim sklepom je tako odobrena izdelava nadaljnje investicijske dokumentacije za obvoznico. Izvedba investicije je ocenjena na dobrih 11 milijonov evrov. Predvideni viri financiranja so sredstva iz državnega proračuna in iz proračuna Občine Tolmin, izvedbena dela pa bodo potekala med letoma 2026 in 2030, morda še kakšno leto dlje.

''Potrditev izbrane varijante je zelo pomemben korak, kajti sedaj lahko nadaljujemo tako s pridobivanjem zemljišč kot s pridobivanjem dovoljenj. Ko bodo finančna sredstva na državni ravni spet na voljo - vemo, da trenutno so večinoma namenjene sanacijam po lanskih naravnih nesrečah -, bomo pripravljeni za izvedbo investicije. Glede na dokument, ki smo ga z Ministrstva za infrastrukturo prejeli, naj bi bila investicija zaključena do leta 2030. Jaz iskreno bi poznavajoč procese temu še dodal kakšno leto ali dve,'' dodaja Červ.

Kot je dejal za konec, je v tem obdobju še pomembneje, da občina načrtovane investicije nemoteno projektira naprej, ureja lastniška razmerja na zemljiščih in pridobiva dovoljenja, s čimer bo pripravljena na naslednji paket finančnih sredstev.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Končno do vode iz Mrzleka - to sredo - takoj po 11.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down