Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na taboru ZPM v Trenti tudi devet otrok iz poplavljene Poljanske doline

Tudi na Medobčinskem društvu prijateljev mladine za Goriško so se odločili po svojih močeh pomagati ljudem, ki so bili prizadeti v nedavnih poplavah. Poleg tega, da so se v društvu prijavili na prostovoljno delo na prizadetih območjih, denarna sredstva bodo prispevali za nakup šolskih potrebščin. V domu Triglavska roža pa v Trenti te dni gostjo jezikovni tabor, na katerega so povabili tudi otroke iz Poljanske doline.

Meni so všeč moji novi prijatelji.“ „Meni je pa všeč voda, ker ni prevroča, ker res ne maram vroče vode. Tukaj so tudi lepi hribi, tako da … je zelo dobro!“

Sta povedala Rok in Simona iz Goriških Brd in Poljanske doline, ki sta, kot pravita, že postala prava prijatelja. V Jezikovni tabor so vključeni mladostniki med 12. in 15. letom starosti. Med njimi je, kot omenjeno, devet otrok iz Poljanske doline.

Izbrali so jih sodelavci v Škofji Loki iz družin, ki so bile ob teh strašnih povodnjih prizadete tako ali drugače. Nismo pa jih spraševali, niti otrok ne, kako zelo so jih te poplave prizadele,“ pojasnjuje Iva Devetak iz MZPM za Goriško.

Prisotni sta tudi dve psihologinji, ki sta na voljo otrokom, če bi želeli izraziti kakšne stiske, povezane s situacijo doma. Med njimi je večletna prostovoljka na ZPM za Goriško, športna psihologinja Nastasja Minja:

"Otroci se imajo zelo lepo, povezali so se tudi med sabo, lepo se družijo, v programu uživajo. Po mojih opažanjih so uspeli pozabiti na stiske. Na obrazih se vidi, da se res imajo lepo. Nasmejani so in veseli.“

Zamenjava okolja je za te otroke v tem trenutku pomembna, pa tudi druženje z vrstniki in sklepanje novih prijateljstev, še poudarja psihologinja. V Trenti so jim pripravili pester program, vreme omogoča, da se veliko aktivnosti odvija na svežem zraku. Na jezikovnem delu tabora pa se učijo francoščine in angleščine.

Po poplavah je ZPM začela z zbiranjem sredstev, vseskozi pa pozivajo podjetja in posameznike, da pomagajo pri zbiranju šolskih potrebščin. Breda Krašna, genitalna sekretarka ZPM Slovenije:

Prvega septembra bodo otroci zagotovo šli v šolo, tako da potrebujemo pomoč, tudi z določenim materialom za dojenčke. To je trenutno tisto, kar največ kličejo in nas sprašujejo kot organizacijo, ki skupaj s svojimi članicami pomaga predvsem družinam z otroki, mladostniki in študenti.“

Družinam, ki so utrpele škodo v poplavah, sicer že pomagajo z enkratno denarno pomočjo v višini 1.000 evrov, namenjeno za nakup oblačil in šolskih potrebščin za otroke. V enem tednu so v ta namen zbrali več kot 300.000 donatorskih sredstev.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Ne vem, kaj naj z otrokovo jezo in agresijo – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down