Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na svojem vaškem dvorišču gostijo turiste v dizajnerskih trajnostnih namestitvah

Zakonca Ariana in Gregor Suhadolnik iz Prvačine sta pred tremi leti zasnovala koncept turizma, ki gostom ponuja avtentično doživljanje ponudbe v posameznih vaseh. Poimenovala sta ga Odprte vasi. Koncept temelji na dveh stebrih: prvi predstavlja trajnostno leseno mobilno nastanitev, poimenovano Maxi, drugi pa ponudbo odprtih vrat domačinov.

Zadevo sta Suhadolnikova poimenovala Glampyarding, kar bi v prevodu pomenilo glamurozno bivanje na dvorišču. Lesena hišica Maxi je namreč postavljena dobesedno na njunem dvorišču v Prvačini, kar turistom omogoča pristen stik z vaškim življenjem.

Ponudbo sta na trg dala julija lani in odzivi gostov so bili takoj zelo pozitivni. Vsi, ki so počitnice rezervirali preko svetovnega rezervacijskega sistema booking so nastanitvi podelili vseh možnih deset točk, kar jo uvršča med prejemnike priznanj kot ene izmed najbolje ocenjenih nastanitev na svetu za lansko leto, pojasnjuje Gregor Suhadolnik.

„Rezultati so naju pravzaprav precej presenetili, predvsem naju je presenetilo povpraševanje, ker nas je v enem trenutku celo malo poplavilo z raznoraznimi željami in predvsem z velikim številom povpraševanj.“

Bistvo njunega turističnega produkta Odprte vasi je povezovanje med različnimi ponudniki na podeželju.

„Naša želja je, da se vsak imetnik nastanitvenega objekta poveže z večjim številom ponudnikov najrazličnejših sort v domačem kraju ali izven njega, od tistih, ki kuhajo marmelado do tistih, ki vodijo kolesarske ture, pešpoti, se ukvarjajo s kulturno dediščino. Za naše turiste je fascinantno predvsem to, koliko različnih in zanimivih dejavnosti lahko najdejo v eni vasi, pa naj si bo to katerakoli slovenska vas.“

Suhadolnikova obenem svoj produkt Odprte vasi tržita tudi drugim zainteresiranim ponudnikom, ki bi želeli na svojem dvorišču postaviti lesen objekt za turiste in se povezovati z lokalnimi ponudniki. Za naslednjo zimo imajo v načrtu postavitev desetih takih objektov na Primorskem, ter treh v Beli krajini.

Na fotografiji: Namestitev Maxi v Prvačini

Foto: Arhiv projekta Odprte vasi

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Maša Klavora in Mihael Uršič

Preberi več

Stoletni park ob vili Rafut s sodobnimi elementi - v ponedeljek med 11. in 12. uro

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down