Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na severnem Primorskem so starši dečkov in deklic enako naklonjeni cepljenju proti HPV

V okviru Tedna boja proti raku materničnega vratu so bili pred dnevi predstavljeni rezultati raziskave, ki je bila izvedena v 27 severnoprimorskih osnovnih šolah. Avtorica raziskave, upokojena pediatrinja Liljana Besednjak Kocijančič, se je osredotočila na vprašanje odnosa staršev dečkov do cepljenja proti virusu HPV. Bistvena ugotovitev raziskave je, da so starši enako naklonjeni cepljenju dečkov in deklic. Poleg tega pa še:

„Raziskava je pokazala, da so starši zainteresirani za izobraževanja, da je prva informacija, ki jo dobijo in jo tudi najbolj upoštevajo, tista, ki jim jo poda zdravstveni delavec, zato smatram, da bi bilo potrebno še nadaljevati s temi predavanji, s tem, da bi se morda organizirala nekoliko prej. Ne v letu cepljenja, ampak predhodno, da bi se starši na cepljenje pripravili.“

Raziskava je po besedah pediatrinje pokazala tudi, da se starši s svojimi otroki o cepljenju premalo pogovarjajo, če pa se že, ne upoštevajo otrokovega mnenja in se za ali proti cepljenju se odločijo v imenu otroka. Humani papilomavirusi oz. HPV so virusi, s katerimi pride v stik večina spolno aktivnih oseb.

„Po tej okužbi lahko okužena ženska zboli za rakom materničnega vratu, oziroma tudi za drugimi rakavimi boleznimi, predvsem za rakom zadnjika, medtem ko moški oziroma okuženi dečki lahko zbolijo za rakom zadnjika, žrela, grla in tudi penisa.“

Bolezen je namreč spolno prenosljiva, obolevata oba spola in okužbe lahko potekajo vzajemno. Cepljenje proti HPV poteka že v 6. razredu osnovne šole. Eno najpogostejših vprašanj, povezanih s tem cepljenjem je, zakaj se opravlja tako zgodaj.

„Zaželeno je pa, da se cepi tako dečke kot deklice pred prvim spolnim odnosom. To je prvi vzrok. Drugi je pa to, da se v nižji starosti doseže boljši imunski odziv,“ odgovarja pediatrinja Lilijana Besednjak Kocijančič.

„Tako recimo v Avstraliji, kjer so prvi začeli cepiti dečke že 2013, so zmanjšali obolevnost za HPV in zmanjšali rakava obolenja kar za 90 odstotkov, kar ni zanemarljivo.“

Od leta 2021 so v Sloveniji v program cepljenja proti HPV poleg deklic v šestem razredu osnovne šole vključeni tudi dečki. Cepljenje proti HPV je po podatkih NIJZ sicer priporočljivo do 26. leta starosti, najbolj smiselno pa ga je opraviti pred začetkom spolne aktivnosti oz. pred možno vzpostavitvijo okužbi s HPV.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down