Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na seji občinskega sveta poldrugo uro o zbirnem centru odpadkov na MMP Vrtojba

Šempetrski in vrtojbenski svetniki so na včerajšnji seji skoraj uro in pol obravnavali problematiko zbirnega centra komunalnih odpadkov na nekdanjem Mednarodnem mejnem prehodu Vrtojba. Medtem ko so svetniki Gibanja Svoboda in SD-ja opozarjali na smrad na kamionskem parkirišču in veliko nevarnost v primeru samovžiga, so v županovi listi odgovorili, da je to pretiravanje in da večjo nevarnost predstavlja sam tovor na tovornjakih.

"Več let smo na sejah občinskega sveta poslušali vsa citiranja zakonov, kako nekaj ni možno realizirati. Ko je nastala situacija s prejšnjim izvajalcem gospodarske javne službe, se je rešitev pojavila čez noč, in sicer na prostorski enoti, ki ne določa ravnanja z odpadki, se je postavil zbirni center,"

poudarja svetnica SD-ja Sara Krošelj. Medtem ko pri SD-ju zaradi pomembne strateške lokacije zagovarjajo, da bi tam moral stati logistični center, pa nadomestne lokacije za zbirni center še nimajo. Podobno velja za Gibanje Svoboda. Svetnik Rok Filipič:

"Mi imamo predloge pripravljene, ko bo ta točka izvzeta iz OPN-ja in ko bo umeščena na eno izmed sej, se bomo detajlno pogovorili samo o tej točki - kakšne so alternative."

Ker imata svetniški skupini večino v občinskem svetu, obstaja velika možnost, da se zbirni center ne bo uvrstil v Občinski prostorski načrt. Na njegovo sprejetje že dve leti čakajo podjetja, ki bi v občini želela graditi. A to se vsaj do konca februarja ne bo zgodilo. Župan Milan Turk:

" Občina javno službo zbiranja komunalnih odpadkov mora organizirati in zato mora imeti zbirni center. Jaz ne morem predlagati, da se v OPN ne uvrsti zbirnega centra, ker ga občina preprosto mora imeti. Če ga ne bomo imeli in nas bodo zaradi tega kakšne inšpekcije preganjale, bomo reševali takrat."

Kot zaključi župan Milan Turk, če OPN februarja ne bo sprejet, bo občina iz dokumenta zbirni center izločila.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako čezmejno somestje diha s filmom? V ponedeljek po 11. uri!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down