Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na Salonitu zagotavljajo, da rezultati meritev temperature pri sosežigu ne kažejo odstopanj

Tekom današnjega dneva bodo iz Salonita na občino Kanal ob Soči in na agencijo za okolje ARSO poslali poročilo, ki vsebuje več kot 100.000 polurnih vrednosti meritev temperature na točki HT 40 oz. na točki priključitve izmenjevalca toplote na rotacijski peči, kjer se izvaja sosežig odpadkov. Gre za podatke iz obdobja preteklih petih let. Da je podjetje te podatke dolžno sporočati tako občini Kanal kot državi, so v zadnjih dneh javno večkrat opozorile tako civilne iniciative kot občina.

Na Salonitu zatrjujejo, da delujejo skladno z zakonodajo in okoljevarstvenim dovoljenjem. Na Občini Kanal ob Soči pa vztrajajo, da okoljevarstveno dovoljenje, poleg ostalega, izrecno zahteva tudi trajne meritve temperature na točki HT40, se pravi, da so sestavni del obratovalnega monitoringa, torej bi podjetje Salonit moralo sporočati podatke tudi o teh meritvah.

Tomaž Vuk, predsednik uprave Salonita je danes pojasnil, da so bili za te podatke s strani ARSO prvič zaprošeni aprila letos.

„V tem času smo te podatke ponovno pregledali in kažejo na to, da zagotavljamo pogoje, ki so nam naloženi v okoljevarstvenem dovoljenju.“

Če temperatura na omenjeni točki HT40 ni ustrezna, lahko pri sosežigu nastajajo nevarni plini. Kaj so torej meritve temperature pokazale?

„Iz teh podatkov vidimo, da so bili pogoji za sosežig odpadkov, ko smo odpadke uporabili, zagotovljeni, iz tega stališča je bila zagotovljena tudi varnost obratovanja.“

Na Salonitu zagotavljajo, da meritve temperature, tako kot ostale zahtevane parametre, redno opravljajo, da pa zakonodajo razumejo tako, da jim o meritvah temperature ni treba poročati na ARSO. Obenem dodajajo, da temperatura ni emisija, niti snov, točka HT40 pa tudi ni izpust, tako da do emisij ne more priti.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Končno do vode iz Mrzleka - to sredo - takoj po 11.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down