Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na Sabotinu so se poklonili poljskim vojakom med 1. svetovno vojno

Spomin Na Poljake Sabotin

Na Sabotinu so v soboto odkrili spominsko tablo in se poklonili spominu na padle poljske vojake med 1. svetovno vojno na Soški fronti. Na tem območju je padlo nekaj tisoč Poljakov, ki so se borili na strani Avstro-Ogrske monarhije.

''Na Sabotinu je padlo ogromnih (tako avstro-ogrskih kot italijanskih) vojakov. Avstro-ogrski vojaki, ki so padli na Sabotinu, so vsi pokopani na pokopališču v Solkanu, med njimi je bilo kar precej Poljakov. Poljaki so bili zmerja v okviru madžarskih enot, zato ker poljska država nastane šele leta 1918. Točne številke padlih Poljakov, dokler se ne naredi neke analize, je zelo težko vedeti,'' je povedal oskrbnik centra za obiskovalce Parka miru na Sabotinu Bogdan Potokar.

Pred centrom za obiskovalce Parka miru na Sabotinu so že leta 2018 odkrili spominsko obeležje v obliki piramide, sedaj pa so ob tem spomeniku ob 105. obletnici konca prve svetovne vojne postavili še spominsko tablo.

''Smisel vsega tega obeležja je, da mi ne pozabimo na gorja, ki so jo povzročile vojne. To je smisel, da mi poskušamo preprečiti nadaljnje vojskovanje, ki se dandanes na žalost dogaja - poglejte Ukrajino, poglejte Izrael. Danes imamo zelo naelektreno ozračje v svetu in mi moramo z ozaveščanjem poskušati ustaviti takšne agresije in nasilja,'' je povedal častni konzul Republike Poljske v Sloveniji Nedjan Brataševec.

Tej njegovi misli so pritrdili tudi drugi govorci na sobotni slovesnost - veleposlanik Republike Poljske Krzysztof Olendzki, državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved in predsednik državnega sveta Marko Lotrič.

V soboto so se spomnili še enega dogodka, saj so s slavnostnim koncertom obeležili tudi 25-letnico odprtja častnega konzulata Republike Poljske v Novi Gorici.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Končno do vode iz Mrzleka - to sredo - takoj po 11.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down